Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftiniji i etički čisti

Dijamanti su vječni, a odsad ih se može proizvesti i u mikrovalnoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potražnja za dijamantima je sve veća, a potrošači sve više traže jeftinije kamenje bez etičkih mrlja. Proizvodnjom dijamanata u laboratoriju to je moguće.

Grupe za ljudska prava uz pomoć Hollywooda popularizirali su izraz 'krvavi dijamanti' kako bi istaknuli ulogu koju je iskapanje dijamanata igralo u afričkim konfliktima, piše Bloomberg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I toga ima Vatrogasci upozorili: "Molimo vas, nemojte stavljati maske u mikrovalnu, čak ni na kratko vrijeme" Žuti dijamant (Foto: DD Mines) Ima 544 karata U kanadskom rudniku iskopali najveći sjevernoamerički dijamant - velik kao jaje

Za razliku od imitacije dijamanata kao što je kubni cirkonij, kamenje koje je moguće 'uzgojiti' u laboratoriju ima iste fizičke karakteristike i kemijski sastav kao i prava stvar izvučena iz rudnika. Sintetički dijamanti sačinjeni su od sjemena ugljena stavljenog u mikrovalnu komoru s metanom ili drugim plinom koji sadrži ugljik te se ugrijava do svjetleće kugle. To stvara čestice koje kristaliziraju u dijamant. Ovaj proces može potrajati i 10 tjedana. Tehnologija je napredovala do te mjere da je stručnjacima potreban stroj pomoću kojeg će razlikovali sintetizirane dijamante, odnosno ovako uzgojene u laboratoriju, od onih iskopanih u rudniku.

Usred noći zaskočili i opljačkali kombije pune dijamanata

Potrošača u Sjevernoj Americi od 18 do 35 godina koji kažu da preferiraju prirodne od sintetičkih dijamanata je samo 45 posto.

Chaim Even-Zohar, ravnatelj tvrtke za konzalting u industriji dijamanta, u Izraelu, smatra kako mladom modernom potrošaču i nije važno imaju li dijamant izvađen iz zemlje ili napravljen na zemlji.

U 2013. proizvedeno je oko 360.000 karata dijamanta, a iz rudnika izvađeno 146 milijuna karata. Predviđa se da će laboratorijski uzgojeni dijamanti do 2018. biti 2 milijuna karata, a 2026. - 20 milijuna, budući da istraživanja pokazuju kako konzumentima nije važno imaju li dijamant pronađen u zemlji ili napravljen u laboratoriju. Proizvođači dijamanta u laboratoriju već imaju desetke prodajnih mjesta diljem SAD-a kojima distribuiraju svoje proizvode. Čak su i pojedine osobe iz javnog života u SAD-u priznale da su svoje bolje polovice zaprosili mnogo jeftinijim i etički neukaljanim dijamantom - onim proizvedenim u laboratoriju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene