Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljigava, zelena sluz

VIDEO Širi se svijetom, a znanstvenici na nju nemaju odgovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde da se Didymo ne ponaša kao obična alga te da njegova pojava možda i nije bila iznenadna kao što se čini.

Počelo je sa sitnom sluzi koja se lagano širila stijenama rijeke Heber u Kanadi. Kroz godinu dana, njezini su slojevi postajali sve deblji, bujniji. Kroz nekoliko godina, nastao je ogromni, sluzavi pokrivač. I prošlo je nekoliko desetljeća, a sluz se proširila diljem svijeta, nastanjujući rijeke Južne Amerike, Europe, Australije i Azije.

Tu sluz, koja i danas cvjeta, uzrokuje mikroskopska alga, latinskog imena Didymosphenia geminata. Postala je toliko poznata da je dobila i nadimak - Didymo. Za njezino širenje znanstvenici su krivili  ljude koji su je čamcima i ribarskim brodicama prenosili iz rijeke u rijeku, no sada su došli do drugačijih saznanja, piše BBC.

Znanstvenici tvrde da se Didymo ne ponaša kao obična alga te da njegova pojava možda i nije bila iznenadna kao što se čini. Didymo je možda posljedica većih promjena koje se događaju u slatkovodnim sustavima diljem svijeta. Prvi je put uočen u Kanadi 1988. godine. No, za razliku od drugih algi koje cvjetaju u vodama koje su bogate nutrientima, Didymo se bez problema širi u vodama koje to nisu.

VIDEO Smrdljiva zelena alga preplavila 130 km2 obale!

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Ponaša se poput tumorskog tkiva, kažu znanstvenici. Mijenja se iz dobroćudnog u zloćudno, a svaka njegova stabljika hvata se za kamenje, stijene te nastaje sluzavi pokrivač. Ipak, Didymo se širi i raste samo u vodama u kojima su razine fosfora niske. Fosfora ima više što je voda zagađenija.

Sada se znanstvenici nalaze u jednoj apsurdnoj situaciji i kažu da je Didymo uništio sve što se radilo proteklih 50 godina. Naime, kako bi spriječili širenje algi, u vodama se nastojala smanjiti razina zagađenja, odnosno fosfora, a onda je došao – Didymo, alga koja se ponaša suprotno od svih viđenih.

Kako spriječiti njegovo daljnje širenje, znanstvenici za sada nemaju odgovor.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene