Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Farmer iz Etiopije

VIDEO Stručnjaci provjeravaju: Ovaj čovjek tvrdi da ima 160 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svatko tko upozna Etiopljanina Dhaqabo Ebbu na prvi pogled vidi da je doista jako star. No, koliko mu je točno godina, već je tema za raspravu.

Ebba tvrdi kako ima 160 godina, iako to ne može dokazati rodnim listom, piše The Huffington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Netrpeljivost između etničkih zajednica? Masakrirano više od 100 civila u Etiopiji, vjeruje se kako broj ubijenih nije konačan Boeing 737 MAX (Foto: AFP) NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI Nakon dviju nesreća: Boeing smanjuje proizvodnju problematičnih aviona 737 MAX

>>U 106. godini umro najstariji Hrvat Andrija Prlić

Naime, taj je Etiopljanin odrastao u društvu koje nema običaj papirnatog već usmenog prenošenja informacija, pa i onih o rođenjima, smrti i svemu ostalom, a živih svjedoka iz njegova vremena - nema.

'Nemam nijednog živućeg rođaka', kaže Etiopljanin.

Reporter, koji je s Ebbom snimio intervju i objavio ga na You Tube-u, bio je impresioniran stračevim znanjem o povijesti lokalnog kraja, što mu je bio dovoljan dokaz da on doista ima nevjerojatnih 160 godina. Posebno su ga se dojmila navodna farmerova sjećanja iz 1895.godine, kad je Italija napala  Etiopiju.

'Kad je Italija napala Etiopiju imao sam dvije supruge i sina dovoljno velikog da se brine za stoku', ispričao je Ebba.

Ako se potvrdi da je farmer Dhaqabo Ebba iz Etiopije doista star 160 godina, postat će najstariji čovjek u povijesti i s prve pozicije maknuti Francuskinju Jeanne Calment, koja je umrla u dobi od 122 godine. 

114-godišnji Misao Okawa je aktualni prvak po godinama starosti prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, a Etiopljanin Ebba nije jedini koji se bori za prvo mjesto u toj kategoriji. Naime, nedavno je i Bolivijac Carmelo Flores Laura javno izjavio kako ima 123 godine, tvrdeći kako je rođen 16.srpnja 1890. godine, te kako za to postoje dokazi. No, zasad se s dokazima nije dojavio Guinnessovim stručnjacima, rekao je njihov glasnogovornik Jamie Panas.

U tijeku je akcija kako bi tim medicinskih stručnjaka utvrdio pravu dob ovog Etiopljanina, potencijalno najduže živućeg čovjeka na svijetu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene