Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova veleposlanica

Danska mala sirena seli u Šangaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kip male sirene bit će izložen na EXPO-u u Šangaju. Na njenom mjestu privremeno će se postaviti instalacija kineskog umjetnika.

Kip male sirene, simbol Kopenhagena, ovih je dana brodom poslan u Šangaj gdje će biti jedan od glavnih izložaka u danskom paviljonu u sklopu EXPO-a 2010.

Pročitajte i ovo Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini" Odron u Danskoj - 2 "Kontaminirano tlo" Ekološka katastrofa na sjeveru Europe: Ogromno brdo smeća kreće se prema selu

Pojedinosti o premještanju poznate skulpture držane su u tajnosti iz sigurnosnih razloga. Kip koji je napravio Edvard Eriksen a od 1913. nalazi se u kopenhaškoj luci često je bio na meti vandala; dvaput je sirena ostala bez glave, jednom bez ruke a 2003. je stradala u eksploziji.

Gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen je rekao da sirena dolazi u Šangaj kao dio kulturne razmjene Kine i Danske, premda je njen privremeni boravak u inozemstvu izazvao žestoke rasprave kod kuće.Vjerujem da će ona biti izvrsna veleposlanica Danske, posebno zato što su Kinezi veliki ljubitelji Hansa Christiana Andersena i njegovih bajki', kazao je Jensen.

Mala sirena lik je iz Andersenove priče u kojoj se sirena nesretno zaljubi u princa. Na mjestu na kojem se inače nalazi sirena tijekom njene odsutnosti bit će postavljena video instalacija kineskog umjetnika Aija Weiweija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene