Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbunila ljude

Svi žele znati koje je boje haljina, a znanstvenici tvrde: 'Svi smo u pravu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petak su mnogi proveli raspravljajući o boji jedne bijelo-zlatne, odnosno crno-plave haljine.

Ako niste naletjeli na fotografiju haljine koja je svojom bojom zbunila ljude diljem svijeta, dio ste (sretne) manjine.

Pročitajte i ovo Plava svjetlost iznad Maroka potresna svjetla VIDEO Plava svjetlost obasjala je nebo prije razornog potresa: Objasnili što se dogodilo Slika nije dostupna Šokantno: Od sada tetovaže i u oku... pa tko voli...

Petak je, naime, mnogima prošao u raspravi je li sporna haljina bijelo-zlatna ili plavo-crna, a stručnjaci tvrde - da smo svi u pravu. Doktor Paul Knox sa Sveučilišta u Liverpoolu tvrdi da boja nije nešto što stvarno postoji. Postoje, kaže, različite valne duljine svjetlosti koje vidimo, ali boja je nešto što izmišljamo u našim glavama.

'Naše oko susreće se sa svjetlošću različitih valnih duljina koja zatim potiče nekoliko različitih puteva koji procesiraju te različite valne duljine. To je ono što mozak interpretira kao boju', objasnio je, prenosi Mirror.

Međutim situacija se komplicira zbog primjerice uređaja na kojem gledamo fotografiju, rasvjete pod kojom je gledamo i onoga što se događa u našoj glavi, odnosno naših očekivanja.

Test o kojem bruji cijeli internet: Koje boje je ova haljina?

'Različiti ljudi mogu promatrati jednu te istu stvar, pogotovo ako je fotografija prikazana na monitoru ili mobilnom uređaju, i tvrditi da vide različite stvari', kaže.

Inače, fotografija haljine u kratkom roku je postala viralna. Nju je jedna mama planirala nositi na vjenčanje svoje kćeri. Postala je zanimljiva i slavnim osobama poput Kim Kardashian i Julianne Moore koje su je komentirale na svojim Twitter profilima, a za sve one koji do sada nisu naišli na informaciju o tome koje je stvarno boje - riječ je o crno-plavoj haljini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene