Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak znanosti

Čudo medicine: Uzgojili vagine u laboratoriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici uspjeli su pomoći ženama koje su zbog rijetkog sindroma rođene bez vagine. Novi postupak superioran je u odnosu na postojeće metode rekonstrukcije.

Američki znanstvenici su laboratorijski uzgojenim vaginama pomogli ženama koje su rođene bez nje.

Pročitajte i ovo Joe Biden razgovarao sa Zelenskim Biden napao Kongres zbog pada ključnog ukrajinskog grada Ilustracija Važna odluka Senat odobrio milijarde pomoći Ukrajini i Izraelu, a glavna je tema bio i Trump

Postupci provođeni između 2005. i 2008. godine pokazali su se dugoročnim uspjehom u slučaju četiri pacijentice koje su u vrijeme ugradnje implantata bile stare između 13 i 18 godina.

Riječ je o prvoj ugradnji vagina uzgojenih iz pacijentovih vlastitih stanica. Stručnjaci koji stoje iza postupka tvrde da je superioran u odnosu na postojeće metode rekonstrukcije, piše Independent.

Vaginu nemaju zbog rijetkog sindroma

Pacijentice su rođene s rijetkim Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser sindromom. Žene koje ga imaju nemaju vaginu, grlić maternice ili maternicu. Postojeći tretmani za žene s ovim stanjem ukučuju istezanje male količine postojećeg vaginalnog tkiva, a žene onda mogu imati seksualne odnose, ali ne mogu zatrudnjeti.

Posvađala se s dečkom zbog izvanzemaljaca pa izvukla pištolj iz vagine

Pacijentice kod kojih je primijenjena nova tehnika, osam godina kasnije prijavile su da imaju normalnu sekualnu funkciju bez boli, ali budući da nemaju razvijenu maternicu također ne mogu zatrudnjeti.'Ova tehnika ima nekoliko prednosti u donosu na dosadašnje rekonstuktivne metode. Potrebna je samo mala biopsija tkiva, a korištenje vaginalnih stanica može smanjiti komplikacije koje nastaju korištenjem nevaginalnog tkiva, kao što su infekcije', rekao je profesor Anthony Atala koji vodi projekt.

Neće biti potrebe za donorima?

Stvaranje organa za transplantaciju iz pacijentovog vlastitog tkiva rastuće je područje u znanosti za koje neki stručnjaci vjeruju da bi jednog dana moglo zamijeniti potrebu za donorima organa. Međutim, postupci Atale i njegovog tima predstavljaju tek prvi uspješan pokušaj, pa smo još daleko od raširene kliničke uporabe.

Rođena bez vagine: 'Suludo je očekivati da ljubav izbriše potrebu za seksom!'

U sklopu nove tehnike četiri pacijentice prošle su biopsiju kojoj im je uklonjeno tkivo iz vulve, koje je onda korišteno u laboratoriju. Stanice su smještene na biorazgradivi 'kostur' u obliku vagine koji je ručno napravljen po mjeri djevojaka, a uzgojena vagina ugrađena im je kirurškim putem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene