Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobni lijek za pretilost

Moći ćemo jesti što želimo i nećemo se debljati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crv mutant proždirao je šećer bez debljanja. Istraživači tvrde da je isti gen prisutan i kod ljudi, međutim prva na redu su testiranja promjene na miševima.

Na prvi pogled izgleda kao svaki drugi crv. No znanstvenici tvrde da bi maleni stvor poznat pod imenom Caenorhabditis elegans mogao pobijediti pretilost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ništa se nije promijenilo Hrvati ponovno ruše negativne rekorde: Najdeblja smo nacija u Europi Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!"

Znanstvenici kažu da su zbog genetske mutacije, zbog koje se ovaj crv nikad ne deblja, korak bliže piluli koja bi omogućila da jedemo sve, od sladoleda preko keksića do kolača, bez da dobijemo na težini, piše Daily Mail.

Tim znanstvenika na čelu sa Seanom Curranom pronašao je novi način sprječavanja pretilosti koju prati prehrana s velikim udjelom šećera. 'Prišili' su to ključnom genu za koji su farmaceutske tvrtke već razvile ciljane lijekove.

VIDEO On ima tri godine, 70 kilograma i ne može prestati jesti

'Hrana s visokim udjelom šećera koju je bakterija pojela bila je ekvivalent čovjeku koji jede zapadnjačku hranu', objasnio je Curran, a pod zapadnjačkom hranom misli se na onu s visokim udjelima masnoće i šećera poput hamburgera, krumpirića i gaziranih pića.

Evo o čemu se radi. Određene genetski mutanti u eksperimentu s crvima, odnosno oni s hiperaktivnim genom SKN 1, hranjeni su takvom hranom bez da su dobili na težini, dok su se oni regularni debljali.

Rad se oslanjao isključivo na crva Caenorhabditis elegans i ljudske stanice u petrijevoj zdjelici, ali genetski put koji proučava može se naći kod gotovo svih životinja - pa i ljudi.

Istraživanje na 5 MILIJUNA ljudi: Zašto je pretilost doista OPASNA!

Gen SKN 1 naime postoji i kod ljudi i naziva se Nrf2 što sugerira da bi se rezultati mogli primijeniti i na ljude.

Sljedeći potez ipak je testiranje otkrića na miševima.

Nrf2 protein, transkripcijski faktor koji se veže na specifičnu sekvencu DNK kako bi kontrolirao sposobnost stanica za detoksikaciju i popravak oštećenja kada su izložene kemijski reaktivnom kisiku, već je ispitivan kod sisavaca.

Farmaceutske tvrtke već su radile na razvoju malih molekula koje su bile usmjerene prema Nrf2 u nadi da će proizvesti više antioksidansa i usporiti starenje.

Evo u čemu je sve otkrivena kemikalija koja uzrokuje nastanak tumora

Inače, iako pomoć pilula u kontroliranju odgovora tijela na hranu zvuči primamljivo, nije bez rizika. Naime, povećana funkcija Nrf2 povezana je s agresivnim rakom.

'Možda je to pitanje vremena i mjesta. Kada bismo mogli aktivirati Nrf2 u specifičnim tkivima kada je to potrebno onda bi mogli iskoristiti njegove potencijalne prednosti', kaže Curran.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene