Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt američkog CNN-a

FOTO Titovi spomenici među najružnijima na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema CNN-u, jugoslavenski spomenici podsjećaju na "sovjetske stambene blokove koje su zapeli na polju".

'Spomenici koje je naručio bivši jugoslovenski diktator Josip Broz Tito šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi obilježio mjesta bitaka iz Drugog svjetskog rata, su brutalne betonske skulpture koje su opstale i na udaljenim lokacijama širem bivše države', tvrdi CNN.

Pročitajte i ovo Mali Lošinj ''Bogata ostavština'' Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Priprema se velika akcija Robert Badinter Ugledni pravnik i bivši ministar Umro čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije

Titovi spomenici našli su se na listi najružnijih spomenika zajedno s još 10 spomenika diljem svijeta. Među ostalima nalazi se skulptura Martina Luthera Kinga u Toledu, londonski "Razgovor s Oscarom Wildeom" kao i spomenik žrtvama 11. rujna u New Jerseyu, a na listi se našao i spomenik papi Ivanu Pavlu II u Rimu.

Prema CNN-u, jugoslavenski spomenici podsjećaju na "sovjetske stambene blokove koje su zapeli na polju" te se pitaju imaju li ti spomenici uopće neko značenje.

7 stvari koje će naljutiti svakog Hrvata

'Dok su nekima izrazito ružni, drugima su ovi spomenici spomen na raspad Jugoslavije u devedesetima', piše CNN.

Fotografije Titovih spomenika predstavljene su nedavno na izložbi u Londonu. Fotograf Jan Kempenaers proveo je tri godine dokumentirajući nalazišta.

'Teško je opisati, ali odmah možete osjetiti da se na tim mjestima dogodilo nešto važno', izjavio je Jan za časopis Port, dodajući kako mu je namjera bila uhvatiti atmosferu svakog mjesta i objekta.

Procjenjuje se da je između 1945. i 1990. godine u Hrvatskoj sagrađeno do 6.000 spomenika posvećenih događajima i osobama vezanima uz Drugi svjetski rat.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene