Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljivi izvori energije

Britanci se griju na ljudski izmet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Didcota u Oxfordshireu prvi su u Velikoj Britaniji koji se griju na ljudski izmet.

Njih čak 200 u svojim će domovima za grijanje koristiti biometan, proizveden iz kanalizacijskog otpada. Tvrtke British Gas, Thames Water i Scotia Gas Networks, sada se nadaju kako bi se isti princip mogao primijeniti i širom Velike Britanije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utjecaj rata u Ukrajini Nijemci pohrlili po električne grijalice zbog straha od nestašice plina: Mogući lokalni nestanci struje? Ilustracija OKVIRNA PROCJENA Računi kao šamari: Izračunali smo koliko će vam se još isprazniti džepovi kad krene sezona grijanja

>> VIDEO: Ulična svjetiljka na pseći izmet

Prema direktivi Europske Unije, do 2020. godine Britanija mora osigurati 15 posto proizvodnje svoje energije iz obnovljivih izvora. Šef energetskog, tehnološkog i inovacijskog odjela u British Gasu, Martin Orrill, za BBC je rekao kako se taj postotak može postići upravo širenjem korištenja energije iz navedenog izvora na nacionalnoj razini.

Proces od 23 dana

Dodao je kako se potrošači ne trebaju bojati korištenja energije iz kanalizacije, već se trebali osjećati ponosno što sudjeluju u ovom neobičnom procesu recikliranja. 'Razliku neće primijetiti, jer taj plin nema miris, a infrastruktura za njegovu distribuciju već postoji', Istaknuo je Orrill.

Čitav proces, od puštanja vode u wc-u do dobivanja plina i energije traje točno 23 dana. Orill je na kraju dodao kako je Velika Britanija u svijetu poznata po najboljoj plinskoj mreži u svijetu te da nema bolje zemlje za testiranje ove nove tehnologije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene