Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerovali ili ne

Brazil je nekada bio otok uz obalu Irske?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europljani su prvi put došli u Brazil 1500-te godine, no stoljećima prije svaki je pošteni kartograf znao gdje se nalazi Brazil - otok oko 150 kilometara zapadno od Irske.

Kada je Argentina napala Falklandske otoke 1982., jedna od najčešćih reakcija u Velikoj Britaniji bila je čuđenje zašto su Argentinci započeli invaziju na neke slučajne otoke u blizini obale Škotske. Ta je reakcija, pokazalo se, dio iznenađujuće duge i tašte tradicije Europljana da uzimaju dijelove Južne Amerike i proizvoljno ih stave odmah do Britanskog otočja.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

>> Još jedna 'precizna' karta Europe u režiji Amerikanaca

Naravno, kartografi nisu ništa znali o budućnosti 'ogromne zemlje' Južne Amerike kada su stavili otok Brazil (ili Hy-Brazil kako su ga tada nazivali) na svoje karte, a po svemu sudeći imena dvaju 'mjesta' su u potpunosti slučajna. Hy-Brasil je bio jedan od mnogih fantomskih otoka koji je 'iskočio' na kartama kroz stoljeća europske plovidbe, obično kao rezultat toga da je legenda pogrešno protumačen i zabilježena kao činjenica, najčešće zbog pogrešnog izvješćivanja od strane mornara. Zbog velikih dimenzija i neposredne blizine Irskoj, Hy-Brasil je oduvijek bio više mit nego pogreška, plodno tlo za razne dijelove folklora i pomorske legende.

Zanimljivo, lažni otok Brazil vjerojatno ima više europske povijesti od stvarne države - dok je portugalski istraživač Pedro Alvares Cabral tvrdio da je prvi stupio na tlo Brazila 1500. godine, Hy-Brasil se prvi put pojavio na europskim kartama već 1325. i ekspedicije da se pronađe to mjesto nastavile su se do 1872., što znači da su najmanje 547 godina tražili 'stvarno lažno mjesto'. S obzirom na kasniju zbunjenost oko Falklanda možemo si samo zamisliti kako li su tek bili zbunjeni Britanci u 17. i 18. stoljeću kada su čuli da Portugalci idu u rat u Brazil.

Portal Big Think na svojoj rubrici Čudne karte ima impresivan pregled 'povijesti' tog lažnog otoka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene