Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li ikad čuli koju?

AUDIO Ovo su najmisterioznije zvučne anomalije na Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su svemir i njegove misterije nevjerojatne, naš planet je sam po sebi jednako intrigantna i nevjerojatna granica neobičnih fenomena. Ovog puta riječ je o neobičnim zvukovima.

Ponekad se na Zemlji mogu čuti zvukovi koje se ne može nikako drugačije okarakterizirati nego kao misteriozne. U nastavku donosimo pregled istih zvukova, a neke od njih možda ste nekim slučajem čuli i sami.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema lijeka Bolest za koju nitko ne zna što je uzrokuje! Patite li od misofonije? Slika nije dostupna Teško je zamisliti užas VIDEO Otkriveno kako zvuči sablasni zvuk smrti!

VIDEO Čuli ste šum? Otkrivena Zemljina najveća misterija

1. 'Čišćenje' (Upsweep)

Zvuk koji je dobio naziv 'upsweep' prvi put je zabilježen 1991. godine, odnosno kad je američki Pacific Marine Environmental Laboratory započeo s podvodnim sustavom nadzora i osluškivanja podmorja diljem svijeta. Zvuk se sastoji od dugog niza uskopojasnih zvukova koji traju po nekoliko sekundi svaki.

Izvor tog svuka znanstvenicima dosad nije pošlo za rukom otkriti, ali pretpostavljaju da mu je izvor negdje na Pacifiku, napola puta između AUstralije i Južne Amerike. Zanimljivo je i da se taj zvuk mijenja s godišnjim dobima, a najglasniji je u proljeće i jesen, iako znanstvenici nisu dokučili zašto. Najraširenija teorija jest da je zvuk povezan s vulkanskom aktivnošću.

2. 'Zvižduk'

Takozvani 'Zvižduk' (The whistle) zvuk prvi put je zabilježen 7. srpnja 1997. godine, a snimio ga je samo jedan hidrofon, odnosno podvodni mikrofon kojeg koristi američka Nacionalna služba za oceane i atmosferu (NOAA). Njegov izvor nikad nije otkriven zbog oskudnih podatka kojima znanstvenici raspolažu pa su i pretpostavke o tome otkud taj zvuk dolazi, skoro pa nemoguće.

3. Bloop

Riječ je o velikoj oceanskoj anomaliji, koja je snimljena 1997. godine. Predstavlja je zvuk ultraniske frekvencije, a otkrile su raznorazne stanice za podvodna osluškivanja i prateći ga znanstvenici su došli do zaključka da je nastao zapadno od najjužnijeg dijela Južne Amerike.

Bloop je trajao oko minute i čuo se opetovano kroz ljeto 1997. godine, ali ne i nakon toga. Generalno se vjeruje da je riječ o zvuku masivnog kretanja leda, ali znastvenici nisu do kraja isključili mogućnost da je riječ o nečem organskom. Kad bi to bio slučaj, životinja koja ga je proizvela morala bi biti veća od plavog kita, koji je najveća životinja na planetu.

4. Julia

Ovaj zvuk snimljen je u ožujku 1999. godine i trajao je oko 15 sekundi i mogao se čuti širom pacifičke kevatorijalne mreže hidrofona, jer je bio toliko snažan. Kao izvor tog zvuka znanstvenici su naveli ogromnu santu leda na Antarktiku koja se sudarila s kopnom.

5. Usporavanje (Slow down)

Još jednom se vraćamo u 1997. godinu, koja je očito bila plodna za zvukove neobičnih vrsta. Dakle, 19. svibnja te godine snimljen je zvuk koji je trajao sedam minuta i za kojeg prevladava mišljenje kod znanstvenika da je isto tako riječ o ogromnoj santi leda koja je udarila u kopno.

Karakteristika zvuka je da on postupno snižava frekvenciju pa je zato i prozvan 'usporavanje'. Isti zvuk znanstvenici i sad čuju još periodički.

6. Šum

Riječ je zvuku koji je nekoliko puta zabilježen tijekom posljednjih 50 godina. Njegova glavna karakteristika je nepokolebljiva i uznemirujuća niskofrekventna buka, koju može čuti samo određeni dio ljudske populacije u dobi između 55 i 70 godina, piše mentalfloss.com.

7. Nebotresi

Posljednjih 200 godina diljem svijeta mogle su se čuti neobjašnjive zvučne eksplozije. Dotični zvuk kao da oponaša masivnu grmljavinu ili topovsku vatru. Teorija o njegovom izvoru ne nedostaje a one variraju od meteora, preko vojnih zrakoplova, do podvodnih pećina koje se urušavaju. Obično ga se čuje pored morske obale ili obale velikih rijeka i jezera.

8. UVB-76

Desetljećima se kratkovalnim radio stanicama pojavljuje zvuk UVB-76. Njegova frekvencija iznosi 4625 Hertza te nakon nekoliko ponavljajućih zujećih zvukova, glas obično čita brojeve i imena na ruskom. Izvor tog zvuka nikad nije pronađen.

9.52-Hertza

Taj zvuk pripada misterioznom kitu, kojeg znanstvenici pokušavaju locirati i koji je dobio epitet najusamljenijeg kita na svijetu. Nedavno su američki filmaši putem Kickstarter kampanje prikupili 400.000 dolara u svrhu potrage za tom životinjom. Jedan od najvećih donatora bio je i Leonardi Di Caprio.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene