Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ajme meni!

Anketa: Život je lijep i nakon 65. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 80 posto starijih osoba, anketiranih u četiri europske zemlje, vjeruje da je život izvor zadovoljstva i da mladi potcjenjuju tu radost življenja, pokazalo je istraživanje provedeno u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Njemačkoj.

Život je izvor zadovoljstva, smatra 84 posto ispitanika starijih od 65 godina, odnosno 76 posto starijih od 80 godina. Kod mlađih osoba takvo mišljenje o životu dijeli 57 posto ispitanika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Incident u Australiji ''Koristila je hodalicu, ali imala je nož'': Policija elektrošokerom pogodila ženu (95) u staračkom domu Ilustracija Objavio HZMO Važna obavijest za starije osobe: Od srijede počinje isplata nacionalne naknade

Više od 4000 osoba starijih od 65 godina bilo je ispitivano u drugom polugodištu 2014., kao i više od 4000 osoba u dobi od 15 do 64 godine u istraživanju koje je agencija Ipsos provela za institut Korian.

Život može biti izvor zadovoljstva do 86 godina, smatra prosječna starija osoba.

Na pitanje što vole raditi, 94 posto odgovorilo je da voli slušati radio ili gledati televiziju, dok 90 posto ispitanika voli čitati, a 81 posto surfati internetom.

Nadalje, 79 posto uživa u dobrom obroku s obitelji ili prijateljima, 65 posto voli ili bi voljelo češće putovati ili otputovati za vikend, a voditi ljubav i i imati spolne odnose voli 47 posto ispitanih seniora.

Suprotno uvriježenu mišljenju, samo 14 posto starijih osoba misli da su najbolji trenuci oni provedeni s unučadi, a 39 posto ocjenjuje da su najljepši trenuci provedeni sa supružnikom.

Počela kampanja protiv ekonomskog iskorištavanja starijih osoba

Anketa je pokazala da sve više starijih osoba vlada internetom. Tako 67 posto osoba starijih od 65 godina redovito šalje elektronsku poštu, 62 posto čita vijesti s interneta, a 38 posto aktivno je na društvenim mrežama barem jednom na mjesec.

Postane li starija osoba tjelesno ili materijalno ovisna, mijenja se i njezina percepcija pa tako 59 posto starijih osoba koje imaju zdravstvenih tegoba ili velikih poteškoća ocjenjuje da život više nije izvor užitka.

Tako misli i 22 posto najsiromašnijih starijih osoba, što je veći postotak u odnosu na mlađe, njih 16 posto.

Na financijsku ili fizičku pomoć djece, ako im zatreba, računa 49 posto starijih osoba, dok 45 posto računa na supružnika.

Žene koje su u 2014. imale 60 godina mogu očekivati da će poživjeti prosječno još 27,7 godina, a muškarci 23,1 godinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene