Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NORAD u akciji

Američka protuzračna obrana u stopu pratila Djeda Božićnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine na Badnjak Djed Božićnjak kreće sa Sjevernog pola na turneju koja traje 24 sata. Obilazi cijeli svijet i uveseljava mnoge mališane koji željno iščekuju poklone. Cijeli put zabilježio je i Zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane.

S vrećom poklona i sa svojim pratiteljima sobovima Djed Božićnjak je sa Sjevernog pola krenuo na put oko svijeta kako bi djeci donio darove.

Pročitajte i ovo Djed Božićnjak (Foto: Arhiva/AFP) Darovi neoštećeni Pijani Djed Mraz nosio poklone pa se autom zabio u kuću Muškarac odjeven u Djeda Mraza pao sa zgrade Užas u Rusiji Muškarac odjeven u Djeda Mraza pao sa zgrade, djeca sve gledala: "Praznik se pretvorio u monstruoznu nesreću"

>> VIDEO Djed Božićnjak surfao i dijelio poklone na plaži

Cijeli put pratio je Zapovjedni stožer sjevernoameričke i svemirske obrane (NORAD). Služba je to zadužena za zaštitu SAD-a i Kanade od zračnih napada i nuklearnih projektila. Osim prijetećih raketa, u blagdansko vrijeme prate i Djeda Božićnjaka.

Lociraju ga preko Rudolfovog crvenog nosa. 'Njegov plan puta je tajna. No, znamo da je prvo prešao preko Pacifika, a potom krenuo na zapad. Očekujemo da će put završiti u Americi', kaže Charles Jacoby, zapovjednik NORAD-a.

A putovao je po cijelom svijetu. Posjetio je i Dubrovnik. Nikakvo nevrijeme Djeda Božićnjaka ne može omesti u dijeljenju poklona. 'On je vrlo iskusan u takvim situacijama i zna kako izbjeći nezgode', kaže Jacoby.

NORAD-ov angažman oko Djeda Božićnjaka počeo je 1955. godine kada se u reklami jedne robne kuće djecu pozvalo da ga izravno nazovu na određeni broj telefona. No, broj je bio krivo ispisan, pa su djeca umjesto Djeda dobili zapovjedništvo zračne obrane. Vojnici očito vjeruju u božićnu čaroliju, pa i danas prate turneju Djeda Božićnjaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene