Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gaf Johna Kerryja

Afganistan, Kazahstan, Kirgistan... A znate li gdje je Kirzahstan?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novopečeni američki državni tajnik John Kerry mandat je započeo neugodnim gafom, a State Department je brzopotezno u transkriptu govora 'izbrisao' pogrešku.

Američkom državnom tajniku Johnu Kerryju prošli se tjedan, dok je hvalio američke diplomate koji rade na osiguravanju demokratskih institucija u državi središnje Azije, omaknula jezična pogreška pa je izmislio novu državu - Kirzahstan, prenosi britanski The Telegraph.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana

Kerry je mislio na Kirgistan, siromašnu državu s 5,5 milijuna stanovnika, no čini se da ju je pomiješao s bogatim susjednim Kazahstanom pa je nastala nepostojeća država Kirzahstan, piše list.

>> SAD za diplomatsku akciju u Siriji

To je njegov prvi veći gaf otkad je izabran na mjesto američkog državnog tajnika. No, pogreška poprima nešto veće razmjere s obzirom na to da je Kirgistan ključni američki saveznik u ratu protiv Afganistana i važan primatelj američke pomoći, koja je u 2011. iznosila oko 41 milijun američkih dolara. Washington radi na promidžbi demokratskog razvoja u toj zemlji otkad su u njoj s vlasti svrgnuti diktatori te 2011. provedeni slobodni izbori.

State Department je u transkriptu govora "izbrisao" pogrešku iz Kerryjeva govora održanog prije njegova prvog puta u inozemstvo u funkciji američkog državog tajnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene