Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregledajte svoju zbirku

Primjerak rijetke poštanske marke danas vrijedi milijun dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije uvođenja poštanskih marki, poštar je morao naplaćivati poštansku pristojbu donoseći pismo.

Prva poštanska marka, koja je izazvala revoluciju u poštanskoj službi, puštena je u promet 6. svibnja 1840. godine u Velikoj Britaniji, a na njoj je bio otisnut lik engleske kraljice Viktorije. Ovu novost plaćanja poštanskih usluga unaprijed kupnjom poštanske marke, ubrzo su uvele i druge zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "neprijateljska provokacija" Srbija reagirala prosvjednom notom zbog poštanske marke s kartom Hrvatske iz NDH Pisma, ilustracija "Malo" zakašnjela čestitka Putovao "puževim korakom": Profesoru iz Michigana uručen telegram nakon više od 50 godina

Povodom godišnjice uvođenja poštanske marke, donosimo nekoliko zanimljivosti markama, na koje nas je podsjetila Jo Kempen, voditeljica odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

VIDEO Poštanska markica prodana za 9,5 milijuna dolara

1. Marke ne moraju biti pravokutne – mogu biti okrugle, romboidne, peterokutne, srcolike, trokutastog oblika, mogu imati dodatak mirisa, Swarovski kristale, sol, hologram, mogu svijetliti u mraku…. Neke su izdane u lentikularnom tisku.

3. Prva poštanska marka nastala je u Velikoj Britaniji 1840. godine a naziva se 'Penny Black' – vrijedila je 1 peni i bila otisnuta crnom tintom.

4. Navodno je najrjeđa poštanska marka iz Britanske Gvajane iz 1856. godine danas postoji samo 1 primjerak i danas vrijedi preko milijun dolara.

5. Jedna od najskupljih je Plavi Mauricijus.

6. Francuska je izdala čokoladnu marku.

7. Hrvatska pošta prošli je tjedan predstavila jubilarnu - 1000. marku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene