Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stručnjak za disanje

Sezona hunjavica: 3 ključna savjeta kako održavati higijenu nosa kod prehlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi sačuvali zdravlje sluznice nosne šupljine te što brže prodisali kao prije važno je pravilno kapati nos. Nepravilnom primjenom kapi samo isušujemo sluznicu nosa i otežavamo oporavak.

Kod prehlada, nadražena i upaljena nosna sluznica bude natečena te proizvodi veće količine sluzi što uzrokuje dodatnu začepljenost nosa. Kako bi se što prije 'vratili u život' i disali punim plućima donosimo vam jednostavne i ključne savjete kada je riječ o pravilnom održavanju higijene nosa kod prehlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svake godine ista priča 3 najveće pogreške koje radimo kada smo prehlađeni Slika nije dostupna stručnjak za disanje Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos

1. Redovito ispuhivanje nosa

Kada ste prehlađeni bitno je redovito i pravilno ispuhivati nos. Ispuhuje se prvo jedna pa potom druga nosnica. Pri ispuhivanju se ne preporučuje pritiskanje obje nosnice istovremeno jer tako dio sluzi potiskujemo preko Eustahijeve tube prema ušima što može uzrokovati širenje upale na uho i bol.

2. Primjena kapi za nos

Kod jačih prehlada, za ublažavanje simptoma preporučuje se primjenjivanje dekongestivnih kapi za nos. One su namijenjene za primjenu lokalno, na sluznicu nosa, što dovodi do lokalnog učinka: smanjenja otečenosti nosne sluznice i curenja sekreta, odnosno do smanjenja začepljenosti nosa.

Mnoge kapi za nos, poput Operil® kapi za nos, sadrže nazalni dekongestiv tvar koja sužava krvne žilice, odnosno arteriole i kapilare, smanjuje otečenost sluznice u nosu te olakšava disanje. Aktivna tvar Operil kapi i sprejeva je oksimetazolin zbog kojeg već nakon nekoliko minuta možemo osjećati olakšanje i lakše dišemo.

3. Pravilno kapanje nosa

Kako bi što brže disali kao prije, a održali zdravu sluznicu nosne šupljine, važno je pravilno kapati nos. Jedna do dvije kapi u svaku nosnicu pravilno se kapaju u ležećem položaju, s glavom zabačenom unatrag, okrenutom u lijevu ili desnu stranu, ovisno u koju nosnicu se vrši kapanje. U tom položaju potrebno je ostati 20-ak sekundi kako bi lijek mogao doći do željenog mjesta (sluznice nosa i sinusa).

Kod spreja je postupak malo drugačiji. evo kako ga koristiti:

Primjena Operil® speja za nos
1. ispušite nos i isperite ga s fiziološkom otopinom 
2. ištrcajte nešto lijeka u zrak dok se ne pojavi raspršena maglica
3. nagnite glavu naprijed na prsa, stavite nastavak u nosnicu u pravcu vanjske stjenke nosa, uštrcajte dozu i udahnite kroz nosnicu
4. isto ponovite na drugoj nosnici
5. obrišite nastavak za nos

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene