Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nasmijani singl tata'

'16 načina na koje sam 'razbucao' brak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muče vas bračni problemi? Razvodite se ili ste već u toj rastućoj grupaciji? Možda i vas inspirira blog Dana Pearcea, dvaput razvedenog samohranog oca posvojenog dječaka. Donosimo njegovih '16 načina kojima sam razbucao brak' i savjete kako to izbjeći i imati bajkoviti kraj priče. Znate ono '...i živjeli su sretno sve do kraja života'...

Dan Pearce je od 2010. 'Single Dad Laughing' ili 'Nasmijani singl tata', čiji se život 'raspao', kako sam kaže, kad ga je brzinski ostavila i njegova druga supruga. Tada je započeo s pisanjem bloga, kao nekom vrstom terapije, koja 'će ga učiniti boljim čovjekom.' Izdvojili smo njegovu listu savjeta - '16 načina kojima sam razbucao brak', koje su dosad pročitali milijuni čitatelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu svi bili zadovoljni Trebala je to biti velika promjena u razvodima, ali ništa od toga: Zakon se mijenja nakon 90 godina Razvod braka, ilustracija - 1 Novi prijedlog u Saboru Uskoro bismo mogli lakše do razvoda braka, ali nisu svi zadovoljni: "Prvo se to napravilo s ovrhama"

Lista savjeta ili '16 načina kojima sam razbucao brak' (i kako ih vi možete izbjeći)

Večer uoči vjenčanja moje mlađe setre, okupili smo se kao obitelj, što je neka naša tradicija, a sve kako bismo joj udijelili koji koristan bračni savjet. Većina članova moje obitelji je u sretnim brakovima. Ja nisam. Shvatio sam kako nemam nikakav dobar bračni savjet, jer iza mene su dva neuspješna braka. I onda sam konačno shvatio 'hej, možda nemam baš nijedan dobar bračni savjet, ali imam jaaaako puno savjeta kako ne uništiti brak'. To mi se učinilo dobrom idejom, pa kako sam vičniji u pisanju, negoli govoru, odlučio sam sestrici napisati 'listu savjeta'. Znate, sve ono što bi mi i samom dobro došlo tada, a koje sam nažalost shvatio tek kad je već bilo prekasno.Za vas sam te savjete nazvao '16 načina kojima sam razbucao vlastiti brak' (i kako ih izbjeći).

Drži je za ruku - uvijek
Na početku veze, pa i braka njezina je ruka uvijek bila u mojoj - u šetnji, kinu, autu, nije bilo bitno gdje. Prestao sam s tim nakon nekog vremena. Rekao bih joj 'kako mi se ruka tako znoji', 'prevruće mi je', 'nije mi ugodno u javnosti'. Istina je kako sam odustao od držanja za ruke, jer mi se više nije dalo truditi oko supruge, to je bio jedini razlog.

Što bih učinio drugačije?  Nikad ne bih pustio njezinu ruku iz moje. Nikako to ne bih učinio u trenucima kad si baš i nismo bili najbolji.


Nemoj se zapustiti
Tijekom zavođenja i prvih godina uvijek sam se trudio izgledati što bolje, zbog nje i za nju.Iz nekog razloga, u braku sam se sređivao jedino kad bismo išli negdje van ili kad bih izlazio s dečkima, ali rijetko ili bolje rečeno nikada više se nisam trudio izgledati dobro samo zbog nje. 

Što bih učinio drugačije? Trudio bih se više čitavo vrijeme, pripazio bih na izgled, zavodio bih je kako bih joj bio poželjan.

Nemoj baš uvijek naglašavati njezine mane i slabosti 
Uhvatio sam se kako imam neobičnu potrebu suprugu upozoravati na njezine mane i slabosti, te joj savjetovati što bi joj bilo bolje činiti. Siguran sam kako tako nešto nisam činio na početku veze.Tada sam joj je podržavao u svemu, a preko mana sam prelazio bez problema. No, nakon malo bračnog staža supruga nije mogla ni jaje skuhati, bez mojih savjeta kako bi to mogla bolje učiniti. 

Što bih učinio drugačije?  Ne bih rekao nijednu takvu glupu primjedbu.Nakon razvoda sam naučio kako postoje najmanje dva dobra načina na koji se bilošto može učiniti, te kako su te nesavršenosti prelijepe, a da bi ih se moralo ili trebalo mijenjati.

Kuhaj samo za nju - barem jednom mjesečno 
Sjećate se - ništa vam nije bilo teško na početku veze, pobrinuli ste se i za dobre kino ulaznice i za finu večericu kao uvod u romantično druženje. Zašto sam s tim prestao?
Naravno, tu i tamo bih ugrijao neku TV večeru u mikrovalnoj i slično, ali gotovo nikad više joj nisam pripremio pravu romantičnu večeru. Ništa posebno, neka fina tjestenina i par svjećica. 

Što bih učinio drugačije?Kuhao bih joj, samo za nju barem jednom mjesečno.

Ne viči, budi pristojan
Ne mislim tu na agresivno urlanje, govorim o onoj vrsti vikanja iz lijenosti - znate ono kad vam se ne da ustati se s kauča i uzeti si nešto iz dva metra udaljene kuhinje ili kad vam se ne da vraćati po ključeve. Vikanje nije najbolji način komunikacije s voljenom ženom.

Što bih učinio drugačije? Popravio bih svoje ponašanje, postao bih ljubazniji i pristojniji. Uvijek sam mrzio kad bi ona vikala na mene, ali nisam shvatio do sada zašto mi je bilo sasvim u redu kad bih se ja isto tako ponašao.

Ne vrijeđaj 
Oduvijek sam se smatrao osobom koja ne vrijeđa druge ljude, ne naziva ih uvredljivim imenima. Ali nisam bio takav. Možda je nisam nazivao glupačom ili idiotkinjom ili je počastio sličnim nazivom,ali sam joj često govorio da je tvrdoglava, nemoguća, teškog karaktera i slično.Uvreda je uvreda i najteže ju je ispraviti. 

Što bih učinio drugačije? Trebao sam u takvim situacijama zatražiti time-out i o tome popričati kasnije, smirene glave. Ili joj bar reći da je 'sexy kad se tvrdoglavi'.

Nemoj biti sitničav oko novaca
Kao jedini koji je zarađivao u obitelji, imao sam taj problem i puno sam prigovarao oko trošenja novaca.Prigovarao sam joj oko cijene šampona za kosu ili zbog toga što u restoranu nije naručila vodu, nego sok ili vino ili kako mi se ne sviđa koliko je potrošila na frizuru i slično. A s druge strane sam na neka svoja mala zadovoljstva trošio vjerojatno čak i više novaca.
I na kraju bi se novac ionako potrošio,nigdje nam ništa nije usfalilo, a jedino što sam 'postigao' takvim zvocanjem bilo je pogoršavanje našeg odnosa. 

Što bih učinio drugačije?Rekao bih joj kako imam povjerenja u nju i neka potroši novac za štogod misli da nam je potrebno ili što joj treba. I doista bih joj vjerovao.

Ne svađaj se pred djecom
Ne postoji baš nijedan dovoljno jak razlog za raspravu ili svađu, koji ne bi mogao pričekati vrijeme kad djeca neće biti u blizini. Vjerujem kako ne treba biti super psihijatar ili znanstvenik, pa shvatiti zašto je svađanje pred djecom krajnje sebično,opasno i loše.

Što bih učinio drugačije?Nikad, ali baš nijedan jedini put se ne bih posvađao pred djecom, bez obzira o čemu se radilo. Čak bih uveo i neku našu tajnu riječ, koja bi značila 'nećemo se svađati pred djecom'.

Nemojte se ohrabrivati u lošim navikama
Uvijek sam mislio kako je izraz ljubavi to što govorim supruzi kako mi nije stalo do toga da bude u dobroj formi, kako ne mora vježbati i kako mi nije bitno ako se zapusti. Ali to je bila čista laž, kao što je i ona lagala meni govoreći mi isto, jer istina je kako nam je ipak bilo stalo do toga u kakvoj smo formi i žao mi je što se nismo međusobno poticali u dobrim navikama.

Što bih učinio drugačije? Tražio bih od nje da me potiče u rekreaciji, vježbanju, tražio bih ohrabrenje, da me podsjeti kako sam dovoljno snažan da ustrajem u tome. I učinio bih isto za nju.

Ljubi je 
Uvijek dođemo do tog nekog trenutka kad prestanemo ljubiti svoju partnericu. Meni se to obično događalo u stresnim situacijama, kad smo bili u zategnutim odnosima, pa sam ih ja dodatno pogoršao odbijajući je čak i poljubiti. Ona se naravno zbog toga osjećala odbačeno. Što je naravno vodilo daljnjim raspravama.

Što bih učinio drugačije? Poljubio bih je ujutro čak i dok ne izgleda baš najbolje. A tko izgleda dobro nakon što otvori oči? Poljubio bih je nakon napornog i dugog dana. Poljubio bih je svaki put kad bih osjetio kako potajice baš to želi.

Zašto je bitno zajedno se smijati ili pak zašto nikako nije dobro emotivno se udaljiti nakon svađe, te još par sjajnih savjeta za bolji brak ili suživot, otkrijte na blogu 'Nasmijanog singl tate' Dana Pearcea.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene