Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagonetke

10 nikad riješenih misterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko god se trudili, ovih 10 misterija očito će uvijek ostati misterije.

1. Voynichev rukopis dobio je ime po poljsko- američkom knjižničaru, Wilfridu Voynichu koji je ovu misterioznu knjigu 1912.godine pronašao. Ova ilustrirana misteriozna knjiga nepoznatog sadržaja djelo je također nepoznatog autora.

Pročitajte i ovo Objekt na australskoj plaži Tajanstveni metalni cilindar VIDEO Napokon riješen misterij: Otkriveno što je zapravo misteriozni objekt koji se nasukao na australskoj plaži Ilustracija POJAVILA SE SNIMKA VIDEO Misteriozna sjena mogla bi kriti tajnu nestanka tinejdžera koji je skočio s kruzera u more

272 strane ove knjige postale su gral povjesničara i kriptografa, a teorije se sukobljavaju u razmišljanjima je li to bio početak moderne medicine, udžbenik alkemičara ili je pak djelo izvanzemljaca.

2. Kryptos je kodirana skulptura umjetnika Jima Sanborna, a nalazi se na ulazu Sjedišta CIA-e u Virginiji. Ironija jest u tome da ni CIA nije uspjela u potpunosti razbiti kod. Skulptura sadrži četiri natpisa od kojih su 3 riješena, a četvrti i dalje ostaje misterij.

3.'Beale šifra' je skup tri poglavlja teksta koji navodno sadrži ključ dolaska na najtraženije mjesto svijeta. U njemu je zapisano mjesto gdje se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrijednosti od čak 63 milijuna dolara. Dio teksta nedostaje te se ne može otkriti točno mjesto u kojoj se blago nalazi.

4. Disk iz Phaistosa otkrio je arheolog Luigi Pernier 1908.godine. Hijeroglifski zapis s Krete sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatijim oblicima hijeroglifa. Vjeruje se da je izrađen oko 2000 godina pr.Kr.

5. Shugborough natpis ima dva lica. Pogledamo li izdaleka to je samo spomenik sa slavnom slikom pastira autora Nicolasa Poussina, no približimo li se primjetit ćemo na njoj slijed slova. Smisao slova su rješavala neki od najvećih umova svijeta, među njima Charles Dickens i Charles Darwin.

6. Tamam Shud australski je neriješen slučaj. 1948. godine na plaži Adelaide u Australiji nađen je nepoznati mrtav muškarac. Osim što čovjek nikako nije mogao biti identificiran, cijela priča postaje još čudnija jer je u ušivenom džepu njegovih hlača pronađen papirić na kojem je pisalo 'Tamam Shud'. Nitko ne zna što te riječi znače, iako su dio pjesme jednog autora koji je preminuo prije tog događaja.

7. Jedna ljetna noć 1977. za Jerryja Ehmana, volontera u projektu traženja izvanzemaljke inteligencije bila je šokantna. Ehman je skenirao radio valove iz svemira kako bi dobio bilo kakav signal bića s drugih planeta. Signali su dolazili na način zbog kojeg su se na papiriću uvijek ispisivale brojke od 1 do 4 u različitim nizovima i kombinacijama. Ali noć prije smrti Elvisa Presleya među mnogim brojkama koje su se ispisivale na papiru pojavila se šifra 6EQUJ5 koju je Ehman odmah zaokružio i kraj toga napisao Wow!

Ponovno traženje signala i ispisivanja čudnih brojeva nije više uspjelo. Wow signal postao je svjetski misterij.

8. Zodiac slova niz su od četiri šifrirane poruke za koje se vjeruje da su pisani od strane poznatog serijskog ubojice koji je 60-ih i 70-ih terorizirao stanovnike San Francisca. Poznati Zodiac ubojica vjerojatno je pisao šale za novinare i policajce. Zodiac ubojica nikada nije identificiran kao počinitelj baš kao ni tri od četiri poruke.

9. Georgia Guidetones ponekad se naziva američki Stonehenge. U kamenje je urezano 8 tekstova na 8 svjetskih jezika koji donose zapovjedi za navodno nadolazeće novo doba, uz koja su urezana i astronomska značenja. Iako ne sadrži šifrirane poruke, svrha i podrijetlo ovog kamenja ostaju obavijeni velom tajne.

10. Rongorongo je sustav tajanstvenih znakova 'glyphs' otkrivenih artefaktima na Uskršnjem otoku. Mnogi vjeruju da predstavljaju izgubljeni sustav pisanja. Ostali su 'nečitljivi' baš kao i njihova prava poruka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene