Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da nije Googlea...

10 nevjerojatnih otkrića Google Eartha i Google Mapsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je lako biti istraživač - sve što trebate je računalo, pristup satelitskim tehnologijama i malo avanturističkog duha.

Google Earth i Google Maps nam omogućuju da samo jednim klikom miša 'otputujemo' na drugi kraj svijeta.
Gotovo svatko može koristiti usluge Googlea jer je vrlo jednostavno, ali i znanstvenici koriste Google Earth i Google Maps kao preliminarne alate za analizu područja diljem svijeta, otkrivajući i tako poprilično nevjerojatne stvari koje nismo nikad prije vidjeli, piše Mashable. Donosimo vam nekoliko otkrića koja su otkrili istraživači, arheolozi i satelitski istraživači tijekom prošloga desetljeća.

Jassim brodolom

U 2003. godini se Jassim, bolivijski teretni brod nasukao na obali Sudana. Brodolom nije bio otkriven sve dok nije otkriven na Google Earthu. To je bio jedan od najvećih brodoloma vidljivih na platformi.

Pročitajte i ovo Karta najintenzivnijih sukoba PORAŽAVAJUĆI PODACI Ukrajina nije jedina: Pogledajte koji oružani sukobi u svijetu traju već godinama Slika nije dostupna Teška borba s koronavirusom Nadaju se da je najgore iza njih: "Nemojte još izlaziti i slaviti, ali vijesti su zasad dobre"

Izgubljena šuma na Mont Mabu

Znanstvenici iz Royal Botanic Gardensa su uz pomoć Google Eartha pretraživali povišena područja afričkoga kontinenta i naišli na neočekivan prizor – naišli su na prašumu na Mount Mabu za koju se kasnije ispostavilo da je najveća prašuma na jugu Afrike.



3.200 godina stara rimska Villa

Talijanski računalni programer Luca Mori je proučavao karte svoga grada kad je naletio na veliki, ovalni oblik u blizini Parme. Ono što je slučajno otkrio bili su ostaci drevne rijeke i dvorišta rimske vile.



Minska polja u Kambodži

HALO Trust kao najveća humanitarna organizacija koja se bavi razminiranjem također koristi Google Earth kako bi istražila područja Kambodže i Angole koja su pogođena minama. Jedno od najvažnijih pogođenih područja je granica između Kambodže i Tajlanda koju možete vidjeti na slici.



Novi preci

Profesor Lee Beger s Witswatersand Sveučilišta u Africi je naučio kako prepoznati špiljska nalazišta koristeći se slikom krajolika. Tako je i on našao 600 prethodno neidentificiranih špilja na području koje je poznato kao kolijevka čovječanstva.

>> Otok Krk po Googleu: Čas pod morem, čas nije!

Kamil Krater

Dok je koristio Google Earth, jedan je talijanski istraživač pronašao ovaj krater koji je vjerojatno jeda od najočuvanijih na svijetu. Inače, krateri nestaju nakon nekog vremena, ali su stijene sačuvale prstenasti oblik ovog kratera.



Drevna zamka za ribe

U 2009. godini su fotografi vidjeli neobičan oblik u vodi u blizini rijeke Teifi. Dr. Zighgy Otto s Pembrokshirea je otkrio da je zajednica u 11. stoljeću u Walesu izgradila zamku za lov ribe koja nije bila otkrivena sve do tada.

Grobnice

Profesor David Kennedy sa Sveučilišta u Australiji koristi Google Earth kako bi pronašao arheološka nalazišta u Saudijskoj Arabiji. Na taj je način pronašao tisuće grobnica i na drugim mjestima koje bi mogle biti i do 9.000 godina stare.



Egipatske piramide

Arheologinja Angela Micola je uz pomoć Google Eartha pronašla više mjesta u Egiptu na kojima su se nalazile neobične gomile trokutastoga oblika, od kojih je najveća tri puta veća od velike piramide. Micol smatra da je očito da se radi o piramidama, ali je istaknula da je ipak potrebno potvrditi.



Patuljasti morski konjic

Google Maps je nedavno svojim korisnicima otvorio mogućnost podvodnog pregledavanja, omogućujući im tako da istraže dubine oceana. Iza Velikog koraljnog grebena obale Queenslanda u Australiji, uz pomoć Catlin Seaview Surveyja je pronađen patuljasti morski konjic na dubini od 300 metara. Riječ je o morskom konjicu koji obično naraste samo do 1,5 centimetara. Ova je vrsta uočena u koraljnim grebenima diljem svijeta, uključujući Maleziju i Japan, ali nikad prije u australskim vodama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene