Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li pravi istinu?

10 netočnih činjenica za koje vjerujemo da su istina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici raznih područja znanosti, okupili su svoje spoznaje i sastavili široku listu modernih uvjerenja koja ne drže vodu.

Još kao djecu nas se uči da je Mount Everest najviša planina, da ne smijemo jesti slatkiše jer ćemo postati hiperaktivni i nećemo moći zaspati, te kada je hladno moramo nositi kapu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavezna kastracija i socijalizacija "Tragedija u Zadru mogla se izbjeći": Prijatelji životinja traže pravilnik o opasnim psima Ivan Turudić i Josipa Rimac Puno otkrivaju "Di si radosti. Di si lipa": U javnost procurile poruke koje su razmjenjivali Ivan Turudić i Josipa Rimac

Znanstvenici raznih područja znanosti, okupili su svoje spoznaje i sastavili široku listu modernih uvjerenja koja ne drže vodu, piše The Independent.

1. Kameleoni mijenjaju boju kože prema njihovoj okolini. Potpuno netočno, kažu znanstvenici. Kameleon mijenja svoju boju kože prema vlastitom raspoloženju, tjelesnoj temperaturi i prema količini svjetla.

5 mitova i činjenica o obradi hrane u mirkovalnoj

2. Mount Everest najviša je planina na Zemlji. Ako mjerimo od razine mora -da, no najviša planina, s obzirom na udaljenost od podnožja do vrha je Mauna Kea. Vulkanska planina na Havajima.

3. Kineski zid vidljiv je iz svemira. Da ovo odgovorimo na nekom kvizu, loše bi se proveli. Astonauti Apolla tvrde da se već sa Mjeseca, Veliki kineski zid ne može vidjeti. Vidljivi su samo obrisi plave i bijele boje.

4. Broj psećih godina sedam puta je veći od ljudskih. Ako ste i vi ovo mislili, prevarili ste se. Broj psećih godina ovisi o njihovoj veličini i pasmini.

5. Ako je hladno trebamo nositi kapu. Zabluda! Stručnjaci kažu da ako je hladno, našem će tijelu biti hladno bez obzira nosili kapu ili ne. Također tvrde da bi nam jednako hladno bilo kada bismo izašli na hladnoću bez hlača.

Ovih 30 činjenica o Rusiji možda još ne znate

6. Kada pričamo o njoj govorimo da se Zemlja vrti oko Sunca. Zapravo se Zemlja, Sunce, kao i ostale planete zajedno vrte oko središta slarnog sustava.

7. Ako jedemo previše šećera postat ćemo hiperaktivniji, no to nije istina. Velik broj istraživanja potvrdio je da šećer i hiperaktivnost nisu međusobno povezani.

8. Kolačići sreće kineska su tradicija. Nikako. Danas poznati pod nazivom kineski kolačići zapravo potječu iz Amerike.

9. Vitamin C odličan je u borbi protiv prehlade. Neistina. Stručnjaci napominju kako ne postoji dovoljan broj dokaza o ovoj tvdnji.

10. Kava izaziva dehidraciju. Još jedna neistina u koju smo svi povjerovali. Kofeinska pića imaju diuretsko djelovanje, no nikako ne izazivaju dehidraciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene