Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Trebaju li svi dobiti besplatne udžbenike?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će od iduće godine svi srednjoškolci u Zagrebu imati besplatne udžbenike, a ministar Mornar naglasio kako svi trebaju financirati udžbenike.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Školski udžbenici - 2 POČINJE ŠKOLA Za tri tjedna školarci se vraćaju u klupe, roditelji negoduju zbog cijena radnih bilježnica i pribora: "Unatrag šest mjeseci sve je poskupjelo" Vlada će sufinancirati testove na koncertima - 3 50 kuna po testu Glazbenici došli na red: Ministarstvo će sufinancirati brze antigenske testove za posjetitelje koncerata

Dok neki gradovi svojim učenicima poklanjaju nove udžbenike, a neki sufinanciraju troškove, neki ipak nisu te sreće. Još uvijek veliki broj gradova i županije nije u mogućnosti ponuditi svojim građanima i stanovnicima, uz besplatno obrazovanje, besplatnu literaturu.

Cijene udžbenika se iznimno razlikuju, čak i kada je riječ o istim razredima, u istom gradu, ali različitim školama. Sve ovisi o cijenama udžbenika izdavača, ali i dodatnim materijalima koje učitelji biraju.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je kako su najavljene pojedine zakonske izmjene osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja proistekle iz činjenice da je financiranje u Hrvatskoj, što se tiče tih razina obrazovanja, jako neujednačeno.

Novinarka Dnevnika Nove TV, istražila je nedavno i razlike u cijeni udžbenika. Tako naprimjer udžbenik i radna bilježnica iz matematike za treći razred osnovne škole u jednoj školi u istoj županiji stoje 97 kuna, a u drugoj 125. Skuplje ili jeftinije - ovisi o izdavaču kojeg je škola odabrala. To je 28 kuna razlike za samo jedan predmet.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će od iduće godine svi srednjoškolci u Zagrebu imati besplatne udžbenike, a ministar Mornar naglasio kako svi trebaju financirati udžbenike svojim osnovnoškolcima i srednojoškolcima.

U Temi dana Vas pitamo - Trebaju li svi dobiti besplatne udžbenike?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene