275313
275313
275313
275313
275313

Treba li Linić građanima određivati minus na tekućem?

  • Zagreb, 19.02.2013., 13:39
  • Autor: D.M.
  • komentara

Banke trenutno samostalno mogu odrediti koliki će minus na tekućim računima dozvoliti svojim klijentima. Prema prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, iznos bi mogao biti ograničen na samo jednu mjesečnu plaću.

 
 
 
 
 
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

U Hrvatskoj gotovo da nema osobe koja mjesečne životne potrebe djelomično ne podmiruje i odlaskom u minus na svom tekućem računu. Trenutno je ukupan iznos minusa čak 7,5 milijardi kuna, a podaci iz banaka govore da je prosječan iznos oko 3.500 kuna.

>> Minus u banci neće više moći biti veći od jedne plaće?!

Banke nerijetko odobravaju takvo kreditiranje do iznosa od čak tri mjesečna primanja, a pritom treba napomenuti da su kamate na odlazak u minus redovito znatno više od deset posto. Odluku o visini dozvoljenog minusa prema trenutnim zakonskim propisima samostalno može odrediti svaka banka.

No, iz Ministarstva financija, na čijem je čelu Slavko Linić, stigla je informacija da su u pripremi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima će se samostalnost banaka znatno ograničiti te će dopušteni minus biti sveden na iznos najviše jedne mjesečne plaće. Ako bi ovakav prijedlog prošao, svi koji su trenutno u osjetno većem minusu od jedne plaće dobili bi godinu dana tijekom kojih bi se mogli vratiti u dopuštene okvire.

Treba li Linić građanima određivati minus na tekućem?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

  • Ispiši
  • Ocijeni:
  • ( glas(ova))
Prati Dnevnik.hr na Facebooku i Twitteru
Komentiraj Temu dana na Blog.hr-u
'Komentiranjem u sklopu članka na Temu dana prihvaćate mogućnost objave vašeg komentara, imena i prezimena te fotografije u sklopu informativnog programa Nove TV.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se