275313
275313
275313
275313
275313

Treba li Linić građanima određivati minus na tekućem?

  • Zagreb, 19.02.2013., 13:39
  • Autor: D.M.
  • komentara

Banke trenutno samostalno mogu odrediti koliki će minus na tekućim računima dozvoliti svojim klijentima. Prema prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, iznos bi mogao biti ograničen na samo jednu mjesečnu plaću.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

U Hrvatskoj gotovo da nema osobe koja mjesečne životne potrebe djelomično ne podmiruje i odlaskom u minus na svom tekućem računu. Trenutno je ukupan iznos minusa čak 7,5 milijardi kuna, a podaci iz banaka govore da je prosječan iznos oko 3.500 kuna.

>> Minus u banci neće više moći biti veći od jedne plaće?!

Banke nerijetko odobravaju takvo kreditiranje do iznosa od čak tri mjesečna primanja, a pritom treba napomenuti da su kamate na odlazak u minus redovito znatno više od deset posto. Odluku o visini dozvoljenog minusa prema trenutnim zakonskim propisima samostalno može odrediti svaka banka.

No, iz Ministarstva financija, na čijem je čelu Slavko Linić, stigla je informacija da su u pripremi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima će se samostalnost banaka znatno ograničiti te će dopušteni minus biti sveden na iznos najviše jedne mjesečne plaće. Ako bi ovakav prijedlog prošao, svi koji su trenutno u osjetno većem minusu od jedne plaće dobili bi godinu dana tijekom kojih bi se mogli vratiti u dopuštene okvire.

Treba li Linić građanima određivati minus na tekućem?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

  • Ispiši
  • Ocijeni:
  • ( glas(ova))
Prati Dnevnik.hr na Facebooku i Twitteru
Komentiraj Temu dana na Blog.hr-u
'Komentiranjem u sklopu članka na Temu dana prihvaćate mogućnost objave vašeg komentara, imena i prezimena te fotografije u sklopu informativnog programa Nove TV.

Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se