Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Slažete li se s odlukom Vlade o fiksiranju 'švicarca'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će Saboru ovog tjedna uputiti izmjene zakona o Potrošačkom kreditiranju kojim se franak fiksira na 6,39 kuna u sljedećih godinu dana, i to na teret financijskih institucija.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Premijer je istaknuo da je odluka o fiksiranju 'švicarca' donesena u kratkom i intenzivnom postupku i kako je ona bez presedana.
'Deseci tisuća obitelji večeras mogu ići mirno spavati i više ne moraju gledati tečajnu listu', poručio je premijer sinoć dodavši da je to bila njegova 'državnička dužnost'.

Također je dodao da će se voditi se razgovori o mogućnosti da se krediti u švicarskim francima konverziraju u kune, no za to će biti potreba suglasnost HNB-a.

Najnoviji komentar banaka na odluku Vlade

Odgovarajući na novinarsko pitanja što će biti za godinu dana i o kakvoj vrsti konverzije će se raditi te tko će snositi troškove, Milanović je rekao da će glavnu riječ voditi Narodna banka.

'Dali smo godinu predaha, dali smo rješenje. Već smo ga jednom dali međutim ovo što se dogodilo s frankom prije tjedan dana je bez presedana, to se nikad nije dogodilo i upravo zato u ovoj situaciji mi nismo znali baš tako jasno odakle da počnemo. Dakle ne može nam nitko dati jasan savjet, trebalo je donijeti i političku i državničku odluku tek na kraju stručnu', rekao je Milanović.

Švicarska narodna banka (SNB) u prošli četvrtak je odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena 'švicarca' skočila prema euru oko 16 posto, i kreće se između 1 i 1,02 franka za euro.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Slažete li se s odlukom Vlade o fiksiranju 'švicarca'?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene