Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Kako se izvući iz dugova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanjski dug Hrvatske je porastao na gotovo 46 milijardi eura.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Bankomat HNB odlučio reagirati Ekonomist o smanjivanju prešutnih minusa: "Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje"

Zbog smanjenja broja zaposlenih i prosječnih bruto plaća, Hrvati sve teže otplaćuju svoje dugove. U 2010. svaki građanin Hrvatske je u javnom dugu participirao sa 31,540 kuna, dok je 2003. participirao sa 18.464 kune.

>> HNB: Vanjski dug Hrvatske se povećao za 1,2 milijardi eura!

>> Javni dug vrtoglavih 139 milijardi kuna

Stanje bruto inozemnog duga Hrvatske na kraju 2010. iznosilo je 45,8 milijarde eura, objavio je HNB u svom redovitom biltenu. U odnosu na usporedive podatke s kraja 2009., stanje inozemnog duga povećalo se tijekom 2010. za 1,2 milijarde eura.

'Intenzitet zaduživanja domaćih sektora posebno je bio izražen u četvrtom tromjesečju, kada su neto transakcije iznosile 0,8 milijardi eura, a većina tog prirasta odnosila se na poslovne banke', priopćio je HNB.

Dug središnje države na kraju 2010. dosegnuo je 5,9 milijardi eura, a godišnjem porastu od 0,7 milijardi eura najviše je pridonijelo izdanje obveznice vrijedne 1,25 milijardi dolara na američkom tržištu u srpnju. Osim sektora države, inozemno su zaduživanje u prošloj godini prilično intenzivirala i javna poduzeća, a prirast njihova duga je iznosio 0,7 milijardi eura. Većina novih dugovanja realizirana je tijekom prvih devet mjeseci, nakon čega je uslijedila stagnacija, stoji u analizi HNB.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene