Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Hoćete li iskreno odgovarati popisivačima stanovništva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je spremno za Popis stanovništva, kućanstava i stanova, najveće statističko istraživanje na području Republike Hrvatske, koje će se ove godine provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Utječe li loše vrijeme na vaše raspoloženje? Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate rezultate američkih predsjedničkih izbora?

Sve je spremno za Popis stanovništva, kućanstava i stanova, najveće statističko istraživanje na području Republike Hrvatske, koje će se ove godine provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja.

>> Pripremite se! Počinje popisivanje

Popis stanovništva će se provesti prema stanju na dan 31. ožujka u 24 sata, a građani će odgovarati na 45 pitanja, među kojima i na nekoliko novih u odnosu na popis 2001. Tako će se ove godine tražiti OIB ili broj osobne iskaznice, namjera prisutnosti ili odsutnosti iz mjesta popisa, a pitanja će obuhvatiti i informatičku pismenost te pripadnost bračnim, izvanbračnim ili istospolnim zajednicama. Ostala pitanja odnosit će se, kao i tijekom prethodnih popisa, na podatke o spolu, mjestu i godini rođenja, nacionalnosti, vjeroispovijesti, obrazovanju, prihodima, stambenim uvjetima te vlasništvu nad nekretninama.

Građani su obvezni odazvati se popisu, a odbijanje davanja podataka, kao i netočni ili nepotpuni podatci smatrat će se prekršajem kažnjivim s 300 do 800 kuna.

Popisivanje neće obuhvatiti osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali su odsutne dulje od jedne godine. Neće biti obuhvaćeni ni oni koji imaju boravište u Hrvatskoj kraće od jedne godine i ne namjeravaju dulje od toga ostati, te studenti koji studiraju u inozemstvu. Neće biti obuhvaćeno niti diplomatsko osoblje stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao ni predstavnici međunarodnih organizacija i tijela te članovi njihovih obitelji koji s njima borave u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene