Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftine i ima ih u izobilju

Znanstvenici otkrili da su Lego kockice savršene za laboratorijska istraživanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lego kockice služe za zabavu, ponajviše djece, no znanstvenici su otkrili da te čudesne kockice imaju još primjena, vezanih više za istraživanje, a manje za igranje.

Od Lego kockica može se napraviti svašta, dvorac, piratski brod, vozila, raznorazne građevine i slično. Nova studija, međutim, otkriva da su Lego kockice apsolutno savršene za nešto posve neočekivano - proučavanje rasta biljaka, odnosno načina na koji se širi korijen biljke tijekom rasta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko nevrijeme VIDEO Snažan tornado pogodio SAD: Sedmero poginulih, među njima dvoje djece - "Ovo je najgore što je itko vidio u dugo vremena" Slika nije dostupna Opće znanje kroz prozor Divjak o novostima u strukovnim školama: "Umjesto povijesti staklari bi, primjerice, učili povijest staklarstva"

Istraživači sa sveučilišta Iowa razmišljali su na sljedeći o tome kako su staklenici poprilično veliki te da su uređaji s mikro-fluidima u koji se koriste za uzgoj biljaka i testiranje jedinstvenih uvjeta rasta, vrlo skupi. S tom mišlju, krenuli su eksperimentirati s Lego kockicama.

Djeca izgradila rekordno visok toranj od Lego kockice

Otkrili su da su prozirni Lego blokovi odlični za kreiranje mikrouvjeta u kojima bi mogli proučavati rast biljaka i razvoj njihovog korjenja, prenosi Popsci.

Istraživači su u članku koji je objavljen u znanstvenom časopisu Plos One istaknuli kako je metoda jeftina, kockica ima u izobilju te se vrlo lako mogu preoblikovati prema potrebi. Povrh svega, mogu se napraviti i posebne lego kockice pomoću CAD računalnog programa. Sve što je potrebno jest dezinficirati ih i spremne su za uporabu.

Znanstvenici su zasad Lego kockice koristili za snimanje rasta biljaka u realnom vremenu. U napravljeni Lego spremnik, stavili bi prozirnu hranjivu tekućinu i izdanak biljke te započeli s proučavanjem. Lego kockice su im omogućile proučavanje promjena u tim tekućinama ili tlu u kojem rastu biljke, koje nije bilo jednostavno izvesti s daleko skupljom opremom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene