Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti nam izumiranje?

Znanstvenica tvrdi: 'BLIŽI NAM SE KRAJ na ovoj predivnoj plavoj lopti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paleontologinja Louise Leakey upozorila je nedavno na TED konferenciji (Neprofitna organizacija za tehnologiju, zabavu i dizajn) da ljudskom rodu možda prijeti izumiranje.

Znanstvenica iz Kenije, Louise Leakey, koja se bavi proučavanjem ljudskih fosila u istočnoj Africi, smatra da teorija o izumiranju čovjeka nije bez pokrića u stvarnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Star je oko 130 000 godina! NAJSTARIJI ljudski tumor na svijetu pronađen u Hrvatskoj! Slika nije dostupna Izumrli milenijima prije? Nova studija tvrdi: Neandertalac i čovjek se nikad nisu vidjeli!

>> 'Muškarci će izumrijeti, a taj je proces vjerojatno već počeo'

'Koliko se ljudi od nas zaustavi i razmišlja o našem mjestu na planetu i koliko smo blizu one točke, na kojoj su bile vrste, koje su izumrle prije samo 75.000 godina', pita se Leakey, koja tvrdi da fosilni ostaci čovjeku pružaju mogućnost shvaćanja na koji način se razvijala njegova povijest, prenosi Huffington Post.

Prema njezinim riječima, tehnologija je omogućila fascinantnu priču o genetici, koja je otkrila da postoji genetička veza između homo sapiensa i neandertalca, a otkriće koje je donijelo još više iznenađenja, jest da čovjek dijeli gene s nekim potpuno različitim vrstama hominida.

'Posljednjih 50 godina na planetu je došlo do ogromnog porasta broja stanovnika, ali i ogromnog napretka u tehnološkim inovacijama. Pitanje koje se nameće jest jesmo li smo u stanju upotrijebiti tu tehnologiju kako bismo bolje razumjeli utjecaj čovjeka, da zaustavimo val odumiranja vrsta, da očuvamo ono što je ostalo i da doznamo više o svojoj prošlosti', zabrinuta je Leakey.

Ona objašnjava da ju je proučavanje fosila prije svega natjeralo da razmišlja o čovjekovom mjestu u svijetu. 'Mi smo samo jedna vrsta nekoliko hominida koji su nastanjivali planetu Zemlju, a kao što su naši daleki rođaci tek nedavno (evolucijski gledano) izumrli, tako se i nama bliži vrijeme da napustimo ovu predivnu plavu loptu', sigurna je znanstvenica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene