Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biste li ga isprobali?

VIDEO Odjenete ovo odijelo i vidite kako se osjeća 75-godišnjak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački su znanstvenici konstruirali 'odijelo starosti' u kojem se osoba koja ga nosi osjeća kao da ima 75 godina.

Riječ je o masivnom kombinezonu s kacigom, teškom deset kilograma, koji sadrži štitnike za uši koji oslabljuju sluh, steznike za zglobove koji umanjuju fleksibilnost, rukavice koje umanjuju motoriku prstiju, žuti vizir koji muti vid i smanjuje raspoznavanje boja, te vestu sličnu pancirki koja stvara osjećaj težine u prsima. Probala ga je i novinarka The Guardiana, Kate Connolly te ispričala da je umor koji je iskusila u odijelu osjećala samo tijekom perioda visoke trudnoće.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

'Hod uz stube ostavljao me bez daha i umornom', opisala je Kate te dodala kako nije mogla pokupiti kovanicu sa poda bez velikog napora, okretanje glave uzrokovalo joj je vrtoglavicu, osjećala je pritisak u prsima, a korištenje zglobova bilo je ograničeno.

'Odijelo starosti' je izum koji bi trebao pomoći liječnicima da bolje shvate potrebe starijih. 'Dobro došli u starost. Moj cilj je bio pretvoriti mlade i energične ljude u usporena, lomljiva stvorenja, barem nakratko. Nadam se da će tako osjetiti što zapravo znači biti star', rekla je dr. Rachel Eckard, voditeljica projekta u konstruiranju ovog odijela sa Evangelističkog gerijatrijskog centra (EGZB) u Berlinu, gdje se odijelo koristi za istraživanja.

Ona pojašnjava kako je iskustvo nošenja ovog odijela studentima medicine, liječnicima i znanstvenicima mnogo korisnije nego slušanje predavanja o starosti, budući da u njemu osoba doslovno osjeća ono što i stariji ljudi.

'Liječnici trebaju razviti društvene vještine poput glasnijeg pričanja ili cijeniti stvari koje su nama mlađima lakše, poput ustajanja iz kreveta, a teže su starijim ljudima. To nama možda zvuči poput osnovnih stvari, ali začudo mnogi liječnici o njima uopće ne razmišljaju', rekla je 22-godišnja studentica medicine Elisabeth Steinhagen.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene