Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje s MIT-ja

Zbogom igle! Stižu injekcije na mlazni pogon!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sve one koji se boje igala i injekcija, evo dobrih vijesti. Znanstvenici s MIT-a napravili su novu vrstu injekcije, koja ne koristi igle i stvara manju neugodu prilikom ubrizgavanja lijeka pod kožu.

Koristeći mehanizam nazvan aktuator Lorentz-sile, koji je u biti malen, ali snažan magnet obavijen zavojnicom i pričvršćen na klip, koji pod visokim pritiskom, gotovo pri brzini zvuka, ubrizgava lijek pod kožu pacijenta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona!

Uređaj se može podesiti tako da ubrizgava različite doze lijeka na različite dubine pod kožom. Osim toga što je uređaj izrazito precizan, on eliminira nesretne slučajeve nehotičnih uboda iglama, u potpunosti.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), svake godine djelatnici u zdravstvu se nehotično ubodu iglama 385.000 puta u toj zemlji. Uređaj bez igle pomogao bi i pacijentima, koji se boje tradicionalne igle, u lakšem pristajanju na uzimanje lijekova tim putem, jer je neugoda kudikamo manja.

U priloženom videu možete pogledati detaljno kako uređaj radi, a ta bi se naprava u skoroj budućnosti mogla naći u svakodnevnoj liječničkoj uporabi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene