225965
225965
225965
225965
225965

Vojni robot za izviđanje kakvog još niste vidjeli!

  • , 29.03.2012., 10:39
  • Autor:
  • komentara

Tvrtka iz SAD-a koja se bavi robotikom predstavila je svoje najnovije dostignuće - robota koji je u stanju skočiti i do 10 metara u zrak.

 
 
 
 

Njihov robot nazvan Sand Flea (pješčana buha), možda podsjeća na igračku na daljinsko upravljanje, ali se zapravo radi o modelu za izviđanje terena, kojeg tvrtka Boston Dynamics radi za američku vojsku.

>> Vatrogasci dobili robot koji gasi vatru u srcu požara

Robot ipak nije toliko lagan, jer njegova ukupna težina je pet kilograma, koje i treba baciti 10 metara u zrak. Za to su u Boston Dynamicsu razvili poseban mehanizam, pored standardnog pogona na kotače, prenosi Telegraph.

Robot u sebi ima ugrađen i stabilizacijski sustav, koji ga drži poravnatim sa tlom tijekom skoka, a to pomaže i u što kvalitetnijem video linku, koji upravljač dobiva iz robota.

Pojavili su se i prvi komentari na internetu, u kojima se navodi kako je koncept Sand Flea poput onog u igračke Rebound. Rebound je isto tako autić na daljinsko upravljanje koji je mogao skakati, doduše niti blizu deset metara, ali je princip njegovog kretanja vrlo sličan. Rebound je bio popularan sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se