Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skače i na zgradu

Vojni robot za izviđanje kakvog još niste vidjeli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka iz SAD-a koja se bavi robotikom predstavila je svoje najnovije dostignuće - robota koji je u stanju skočiti i do 10 metara u zrak.

Njihov robot nazvan Sand Flea (pješčana buha), možda podsjeća na igračku na daljinsko upravljanje, ali se zapravo radi o modelu za izviđanje terena, kojeg tvrtka Boston Dynamics radi za američku vojsku.

Pročitajte i ovo Marinci u Splitu - 4 Nemaju limita Američki mornari u Splitu: "Dođemo i trošimo puno novca na kopnu jer smo dugo na moru, želimo se što više zabaviti" Američki F-16 avion se srušio Drama na nebu: Amerika digla borbene avione u lovu na mali zrakoplov. "Tlo je podrhtavalo, sve se treslo"

>> Vatrogasci dobili robot koji gasi vatru u srcu požara

Robot ipak nije toliko lagan, jer njegova ukupna težina je pet kilograma, koje i treba baciti 10 metara u zrak. Za to su u Boston Dynamicsu razvili poseban mehanizam, pored standardnog pogona na kotače, prenosi Telegraph.

Robot u sebi ima ugrađen i stabilizacijski sustav, koji ga drži poravnatim sa tlom tijekom skoka, a to pomaže i u što kvalitetnijem video linku, koji upravljač dobiva iz robota.

Pojavili su se i prvi komentari na internetu, u kojima se navodi kako je koncept Sand Flea poput onog u igračke Rebound. Rebound je isto tako autić na daljinsko upravljanje koji je mogao skakati, doduše niti blizu deset metara, ali je princip njegovog kretanja vrlo sličan. Rebound je bio popularan sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene