Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spacewalk

Pogledajte i uživajte u božićnoj svemirskoj šetnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica astronauta s Međunarodne svemirske postaje počeli su u utorak, pred sam Božić, svemirsku šetnju tijekom koje su dovršili popravak uređaja za hlađenje postaje započet u subotu.

Bio je to drugi izlazak u svemir u posljednja tri dana za inženjere leta Ricka Mastracchioa i Mikea Hopkinsa koji su dovršili posao uz samo jedan problem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dug put Iz Svemira pali na Zemlju - Pogledajte kako! Slika nije dostupna Spektakularna fotografija FOTO Prošetao svemirom i snimio svemirski 'selfie'

1973. astronauti bivšeg američkog laboratorija Skylab bili su u svemirskoj šetnji na sam Božić. Dok su instalirali rezervnu rashladnu pumpu kišica kristala amonijaka prosula se iz jedne od četiri cijevi za tekućinu. Otrovna tekućina pretvara se u pahuljice na hladnoći i u bestežinskom okolišu svemira.

Astronauti su zato proveli dodatnih 15 minuta u nepropusnoj komori postaje kako bi očistili moguće ostatke sa svojih svemirskih odijela. Nova pumpa neće u potpunosti biti provjerena sve do kraja utorka ali početne provjere pokazale su da dobro radi.

Sretan vam Božić!

VIDEO Snimke koje oduzimaju dah: Svijet kroz oči astronauta

Američki dio ISS-a, 100 milijardi dolara vrijednog istraživačkog kompleksa koji leti na oko 418 km iznad Zemlje, koji uključuje japanske i europske laboratorije, bio je bez polovice rashladnog sustava od 11. prosinca kada je otkazao ventil u pumpi.

Šesteročlana posada nije bila u opasnosti ni u jednom trenutku, rekla je NASA, ali potrebna su oba rashladna sustava kako bi izbacila toplinu iz modula i laboratorija postaje. Ruski dio postaje ima zaseban rashladni sustav. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene