Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Od gusjenice do leptira

VIDEO Pogledajte jednu od najvećih tajni prirode IZNUTRA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transformacija ružne gusjenice u prekrasnog leptira jedna je od šokirajućih činjenica prirode, koja se nerjetko koristi kako bi se djecu zainteresiralo za biologiju i znanost općenito.

Što se događa unutar čahure u koju se pretvara gusjenica tijekom perioda transformacije u leptira. Dosad su znanstvenici morali rezati čahuru i ubiti pritom organizam unutra, kako bi zadovoljili svoju znatiželju, u ime znanosti. Sve što bi dobili tim činom, zapravo je samo jedan trenutak u razvoju čahure.

Pročitajte i ovo Borov prelac - 4 OPASAN I ZA LJUBIMCE Budite oprezni u prirodi: Od veljače do travnja vrijeme je opasnog nametnika, koji kod ljudi izaziva teške alergijske reakcije Gusjenice - 1 nemojte ih dirati Ova životinjica jako je opasna za ljubimce i ljude: Oticanje jezika, gušenje, teške alergijske reakcije...

>> FOTO: Najveći europski noćni leptir

No, nedavni uspjesi u tehnologiji 3D skeniranja, omogućili su znanstvenicima promatranje čitave transformacije iz gusjenice u leptira, bez žrtava i bez intruzivnih metoda.

Tehnika kojom je to moguće učiniti nazvana je mikro-CT i njome rentgenske zrake snimaju objekt na način da ga se može prikazati kao 3D virtualni model, prenosi National Geographic.

Insekti mogu tolerirati visoke doze radijacije pa u tom procesu ne doživljavaju nikakve nuspojave. Znanstvenici na kraju ipak tvrde kako nova metoda nije dramatično promijenila način na koji doživljavamo metamorfozu gusjenice, ali će poslužiti kao vrlo dobar slikovni prikaz u udžbenicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene