Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajno otkriće

VIDEO Otkriven NOVI Neptunov mjesec, sad ih ima 14!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promatranjem arhivskih fotografija planeta Neptuna, koje je snimio teleskop Hubble, astronom je otkrio još jedan mjesec oko tog planeta - sad ih ima ukupno 14.

S/2004 N 1, naziv je novootkrivenog mjeseca u orbiti oko neptuna, kojeg je proučavajući arhivske snimke teleskopa Hubble, primijetio astronom Mark Showalter.

Pročitajte i ovo Izgaranje meteora - 2 gorio na nebu U potrazi za meteorom koji je pao u subotu: Komadi svemirskog tijela mogli bi biti jako vrijedni, ali za nalaznika nema dobrih vijesti Slika nije dostupna Istražite naše svemirsko dvorište INFOGRAFIKA Svih 9 oceana u Sunčevom sustavu na jednom mjestu

>> VIDEO Još jedno veliko otkriće NASA-e

Novootkriveni mjesec u orbiti neptuna, priopćila je NASA, procjenjuje se kako ima promjer od 20 kilometara te da se nalazi 105,251 kilometar udaljen od planeta, prenosi agencija Reuters.

Showalter radi za SETI institut u Mountain viewu u Kaliforniji, a do otkrića je došao nakon što je proučavajući prstenove Neptuna, odlučio pokrenuti program za analizu šireg područja oko tog planeta.

Dodatnom analizom ubrzo je došao do potvrde da se radi o novom objektu, odnosno mjesecu.

Neptunov najveći mjesec, Triton, otkriven je 1846. godine i to samo par dana nakon što je otkriven i sam Neptun. Neptunov treći mjesec po veličini, Nereid, otkriven je tek 100 godina kasnije, odnosno 1949. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene