Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplodirala raketa

VIDEO 'Raspala se tijekom testnog leta. Rakete su mušićave'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raketa Falcon 9R, koja je zamijena za umirovljenu Grasshopper raketu, eksplodirala je tijekom testnog leta u Teksasu, objavila je ta kompanija.

'Tromotorni F9R Dev1 sustav se raspao tijekom testnog leta. Nije bilo ozljeda ili dovođenja u opasnost od ozljeda. Rakete su mušićave...', napisao je na Twitter profilu šef SpaceX-a Elon Musk.

Raketa je lansirana s testnog poligona SpaceX-a u McGregoru u Teksasu, prenosi Business Insider. No, tijekom leta dogodio se kvar pa je sustav automatski prekinuo daljnji let.

VIDEO NASA bilježi nove uspjehe

'Tijekom leta otkrivena je anomalija na letjelici pa je sustav za obustavu leta automatski prekinuo testni let', izjavio je John Taylor, glasnogovornik SpaceX-a. 'Današnje testiranje bilo je posebno kompleksno, gurajući letjelicu do njezinih limita više nego u prijašnjim testiranjima. Kao što je u skladu s našom praksom, tvrtka će pregledati detalje snimke leta kako bi doznali više o performansama letjelice prije idućeg testiranja', dodao je Taylor.

Posebnost Falcon 9R rakete jest što je ona dizajnirana tako da poleti u svemir, dostavi teret na Međunarodnu svemirsku postaju te se vrati na Zemlju i vertikalno sleti na platformu, spremna za novu uporabu. To u praksi znači, prema Muskovim riječima, čak 100 puta jeftiniji let do svemira i nazad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene