Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ponosna šmokljanica'

Upoznajte najmoćniju ženu u Googleu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marissa Mayer, najmoćnija žena u Googleu, sebe naziva ponosnom šmokljanicom.

No, pod izrazom 'šmokljanica' Marissa misli na područje kojim se bavi iz strasti. Kao žena u IT industriji zabrinuta je za imidž računalnih znanstvenika koji žene može odbiti od posla s tehnologijama. 'Postoji stereotip hakera, mršavi dečko s naočalama koji sjedi u mraku osvijetljen samo plavim svjetlom monitora... Ljudi misle da, da bi bili dobri u ovom poslu, morate tako i izgledati. Vi možete biti dobri u tehnologiji i voljeti modu i umjetnost. Možete biti dobri u tehnologijama i biti majka. Možete sve na svoj način i pod vašim uvjetima', ispričala je Marissa.

>> Građani bogatijih zemalja više 'guglaju' o budućnosti

No, Marissu u Googleu ne doživljavaju ženom prije svega. 'Ja u Googleu nisam žena, u Googleu sam šmokljanica', rekla je Marissa i dodala da ako pronađete nešto oko čega ste uistinu strastveni, nebitno je jeste li muškarac ili žena. 'Strast neutralizira spol', dodala je.

Marissa se priključila Googleu kao 24-godišnjakinja 1999. godine. Bila je jedan od prvih 20 Googleovih zaposlenika i tvrtkina prva ženska inženjerka. 2010. prešla je s čela odjela Pretraga proizvoda i iskustvo korisnika na poziciju potpredsjednice odjela za lokalizaciju i mapiranje - idući ključni odjel za rast kompanije.

>> Ovako će izgledati svakodnevica!

Marissa tvrdi da je znanost o tražilicama, pretraživanju informacijama, još uvijek u povojima. 'Situacija je kao s fizikom 60-ih ili s biologijom 80-ih. Veliki pomaci se stalno događaju, danas imate jednostavnije pretraživanje fotografija i knjiga, sve je personalizirano', rekla je Mayer.

Najmoćnija žena Googlea ističe kako se u svijetu, osim količine informacija, povećao broj načina u kojima se informacije pojavljuju. Prema tome, mogućnosti pretrage također moraju rasti i prilagoditi se novim medijima koje koristimo. Video format posljednji je u nizu koji se proširio internetom, a Mayer predviđa daljnji razvoj u smjeru veće peronalizacije i načinima pretrage. Pretraga glasom, koja nije postojala prije nekoliko godina, danas drži 25 posto pretraga putem Android uređaja. Od svibnja prošle godine Google bilježi i veći promet na Google Mapsu putem mobitela nego računala.

>> Kako smo postali 'proizvod' Googlea i Facebooka?

Nakon što je diplomirala na Stanfordu Mayer je imala 14 ponuda za posao. Izabrala je tijekom proljetnih praznika raditi za Google i tada je, kaže, donijela odluke na koje je najviše ponosna, piše CNN. 'Te su odluke imale dvije zajedničke stvari, uvijek sam se okružila najpametnijim ljudima koje sam našla jer te oni potiču da bolje razmišljaš o stvarima, i druga, uvijek sam činila ono za što mi je još malo trebalo da budem spremna. Mislim da se tako raste, kada kažete, 'Nisam siguran da ovo mogu' i onda izgurate taj period, tada se probijate', ispričala je Mayers.

No, istaknula je, da bi se pogurali iz svoje 'udobne zone', prvo pronađite ugodno okruženje. 'Ja sam zapravo sramežljiva osoba, no u Googleu kolege u to ne vjeruju jer sam pričljiva, jer tamo osjećam da mogu govoriti i čuti se', dodala je. Osim vjere u sebe, kaže Googleova stručnjakinja, važno je raditi za ljude koji vjeruju u vas. Njezin savjet je, nađite mentore koji vas ne žele samo iskoristiti za boljitak tvrtke, već one koji će i uložiti u vas i pripremati vas za idući korak.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene