Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Finci bijesni na Elopa

Teške optužbe: 'Uništio' je Nokiju zbog bonusa od 25 milijuna dolara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stephenu Elopu ugovorom je garantirano da, u slučaju prodaje Nokije, može dobiti veliki novčani bonus

Ovog tjedna na mreži su se pojavile nove informacije vezane uz Microsoftovu akviziciju Nokije koje bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj i zbog kojih su neki mediji indirektno optužili bivšeg izvršnog direktora kompanije Stephena Elopa da je namjerno uništio Nokiju kako bi pokupio višemilijunski bonus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA akvizicija Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara! Slika nije dostupna Internet.org Ovo je NOVI Zuckerbergov projekt!

Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta?

Zanimljivo je da su, odmah nakon njegovog dolaska u Nokiju, neki mediji i analitičari Elopa prozvali trojanskim konjem koji je došao samo kako bi uništio kompaniju i omogućio Microsoftu njeno preuzimanje, kako bi se poslije vratio u kompaniju iz Redmonda i u njoj ponovno zauzeo neku važnu poziciju.

Iako je privremeni šef Nokije Risto Siilasmaa na početku govorio kako je Stephen Elop dobio ugovor kakav su potpisali i njegovi prethodnici, mediji su otkrili da je njegov ugovor ipak drugačiji te da je Elopu garantiran veliki novac u slučaju da dođe do 'promjene kontrole u kompaniji', odnosno u slučaju prodaje Nokijine mobilne divizije.

U Forbesu kažu da, kako bi Elop dobio taj bonus, trebao se odviti određeni slijed događaja – dionice kompanije trebali su uvelike izgubiti na vrijednosti kako bi Nokia upala u probleme s količinom novca koje ima na raspolaganju, tako da bi, pod pritiskom prikupljanja novca, morali prodati svoju mobilni diviziju, nakon čega bi cijena dionica ponovno porasla.

Od Elopovog preuzimanja Nokije upravo se ovakav scenarij i dogodio, a novinari Forbesa dodaju kako su u odboru finske kompanije vjerojatno tek sada shvatili da su s ugovorom kojeg su dali svom izvršnom direktoru 2010. godine, možda i sami potakli Elopa da uništi, odnosno smanji vrijednost kompanije, proda je Microsoftu i pokupi veliki bonus od 25 milijuna dolara.

Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Pored svega toga, čini se da Stephen Elop ima i svijetlu budućnost u Microsoftu jer ga mnogi vide jednim od glavnih kandidata za preuzimanje vodeće pozicije u toj kompaniji kao nasljednik Stevea Ballmera.

Mediji prenose kako Finci danas Elopa doživljavaju kao izdajicu koji je uništio njihovo 'nacionalno blago' te su mnogi ostali šokirani kada su saznali da će kao nagradu za 'uništenje' kompanije bivši izvršni direktor još dobiti i bonus od 25 milijuna dolara.

z Nokije sada vrše pritisak na Elopa da, s obzirom na sve što se dogodilo, pristane na smanjenje bonusa, no on o tome ne želi niti pričati jer je u procesu razvoda sa ženom koja također želi dio njegovog bonusa.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene