Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na nagovor glazbenih organizacija

Tako to rade Amerikanci – ugasili stranicu zbog kršenja autorskih prava bez ikakvih dokaza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Federalne vlasti u SAD-u ugasili su stranicu Dajaz1 na nagovor glazbene organizacije zbog navodnog kršenja autorskih prava, a naknadno se pokazalo da nisu postojali nikakvi dokazi da se na toj stranici nalazi piratski sadržaj

Glazbene i filmske organizacije godinama se bore s ilegalnim downloadom i kršenjem autorskih prava na internetu te, kako bi u tome uspjeli, lobiraju za brojne zakone kojima bi pratili internetske korisnike i time kršili njihova prava. Posebno su opasni prijedlozi zakona poput SOPA-e i PIPA-e koji su odgovornost stavljali i na pružatelje internetskih usluga koji bi, na zahtjev takvih organizacija, morali gasiti internetske stranice za koje se sumnja da sadrže materijal s kojim se krše autorska prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Filmaši ne odustaju Udar na privatnost: Amerikanci u tajnosti 'oživljavaju' SOPA-u! Slika nije dostupna Žele vladati cybersvijetom SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Koliko je tako nešto opasno najbolje nam pokazuje situacija sa stranicom Dajaz1 s koje su korisnici mogli skidati i slušati hip hop pjesme koje su ovdje objavljivane prije njihova službenog izdavanja – no, kako je vlasnik ove stranice Andre Nasib rekao novinarima Wireda, koji je prvi objavio cijelu priču, na ovoj su stranici uplodane pjesme koje su mu slali glazbeni izdavači tako da na njoj nije stavljan piratski materijal.

Većina mladih su - pirati!

Ipak, krajem 2010. godine iz američke glazbene organizacije (RIAA) obavijestili su Ministarstvo domovinske sigurnosti i njenu podružnicu Immigration and Customs Enforcement (ICE) koji su zaduženi za gašenje stranica putem kojih se obavljaju ilegalne aktivnosti ili krše autorska prava, da se na Dajaz1 nalaze četiri pjesme koje je vlasnik stavio bez dopuštenja vlasnika, čime je prekršio autorska prava. Nedugo nakon toga, ICE je ugasio stranicu, no nisu ponudili niti jedan dokaz da se na ovoj stranici zaista nalazi piratski sadržaj.

Umjesto toga, dva su puta zatražili produženje blokade stranice čekajući da im RIAA dostavi dokaze o postajanju piratskog sadržaja, a u međuvremenu su dosje slučaja učinili nedostupnim javnosti tako da niti vlasnik stranice nije znao kako se cijeli slučaj odvija.

Prema pisanju Wireda, koji je nedavno zatražio i dobio službenu dokumentaciju cijelog slučaja, iz RIAA-e tijekom godine dana nisu dostavili nikakve dokaze o kršenju autorskih prava – iako su rekli da će to napraviti, tako da je, nakon 13 mjeseci, u prosincu prošle godine Dajaz1 napokon ponovno počeo s radom.

Što se spornih pjesama tiče, Andre Nasib i njegov odvjetnik Andrew Bridges cijelo su vrijeme tvrdili da su im te pjesme poslali sami izdavači te da oni ne mogu odgovarati za propust izdavača.

Glazbene organizacije pripremaju novi udar na pirate?

Iz Wireda su kontaktirali RIAA-u tražeći komentar na cijeli slučaj, no iz ove organizacije samo su ih uputili na njihovu izjavu iz prosinca kada je Dajaz1 ponovno počeo s radom. Tada su ponovno optužili vlasnika ove stranice da je uključen u 'najgori oblik digitalne krađe' te za neautorizirano postavljanje tisuća pjesama na tu stranicu – zanimljiva izjava s obzirom da se kasnije saznalo da ova organizacija nije skupila niti jedan dokaz protiv Dajaz1 ili, ako su skupili dokaze, navode u Wiredu, oni nisu bili dovoljni za podizanje optužnice.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene