Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomak u znanosti

Stiže bioničko oko!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bioničko oko koje se napaja svjetlošću, novi je izum znanstvenika s kalifornijskog Sveučilišta Stanford.

Novi izum američkih znanstvenika, bioničko oko, koristi se uz specijalne naočale koje koje odašilju zrake svjetlosti u oko pacijenta. Svjetlost 'napaja' oko što bi mnogima moglo pomoći da ponovno progledaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova opasna 'igra' Riskiraju sljepilo: Tinejdžeri se opijaju i preko očiju! Slika nije dostupna Nada za slijepe Novi pokušaji liječenja sljepoće

Bolesti kao što su makularna degeneracija i retinalna pigmentoza dovode do odumiranja stanica oka koje detektiraju svjetlost zbog čega s vremenom dolazi do potpune sljepoće, piše BBC.

>> Novi pokušaji liječenja sljepoće

Retinalni (mrežnični) implantati stimuliraju živce u stražnjem dijelu oka, što bi nekim pacijentima moglo pomoći da ponovno progledaju. Implantat, koji djeluje slično principu solarnih panela, ugrađuje se iza oštećene mrežnice, a podrazumijeva korištenje specijalnih naočala koje odašilju svjetlosne zrake u implantat. Ovo je vrlo važno, budući da je 'obična' svjetlost oko 1000 puta preslaba za 'napajanje' implantata.

Implantat još nije testiran na ljudima, ali se pokazalo da funkcionira na laboratorijskim štakorima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene