Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Halo, doktore!

Jeftini mobiteli spašavaju živote pacijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Medic Mobile razvija mobilni sustav kojim bi zdravstveni radnici u Južnoj Aziji i Subsaharskoj Africi mobitelima udaljenim doktorima dojavljivali informacije o pacijentima.

Neprofitna tehnološka tvrtka Medic Mobile iz američkoga San Francisca smatra da bi mobiteli vrijedni samo 10 dolara, ili bilo koji rabljeni model, mogli spasiti milijune života. Svoju ideju obrazložili su Mashableu na primjeru djelatnika javnog zdravstva u Južnoj Aziji i Subsaharskoj Africi, s kojima surađuje na poboljšanju zdravstvene skrbi.

Pročitajte i ovo Nesnosne temperature u Aziji, ilustracija Škole zatvorene Azija na udaru toplinskog vala: Temperature dosežu 45 stupnjeva, izdana zdravstvena upozorenja Slika nije dostupna Smrt u Africi Stravična svjedočanstva: 'Pod je prekriven krvlju, urinom, fekalijama...'

>> Znate li što znači CRNI TROKUTIĆ na uputama za lijekove?

Svaki od tih radnika, kažu iz Medic Mobilea, radi s barem stotinjak obitelji, i informacije o stanju svakog pacijenta obično su liječnicima donosili - pješice. Medic Mobile zato želi, davanjem mobitela koji košta 10 dolara, tj. ni 60 kuna, svakome od tih javnozdravstvenih radnika, pomoći stvaranju modela dojave informacija. A prema njemu, milijuni bi pacijenata u siromašnim dijelovima Afrike i Azije imali bolji pristup zdravstvu. 'Milijarda ljudi nikad neće vidjeti liječnika, a 90 posto svjetskoga stanovništva pokriveno je mobilnim mrežama', optimistični su u Medic Mobileu.

Zdravstveni radnici na taj način štede novac i vrijeme, koriste SMS i SIM aplikacije kako bi se čuli s udaljenim liječnicima. Ove godine Medic Mobile već je lansirao open source aplikaciju Kujua, za slanje poruka koje omogućavaju i vizualne prikaze pacijenata, kako bi se postavila bolja dijagnoza. Kujua, u prijevodu sa swahilija - znati, znanje - pomoći će razvoju sustava Medic Mobilea u zemljama u razvoju. Samo ove godine broj zdravstvenih radnika uključenih u taj program narastao je na 16 tisuća, a do kraja godine oni će obuhvatiti oko 7,5 milijuna ljudi. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene