Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojio 50.000 dolara

Hoće li jedan srednjoškolac promijeniti povijest jednog problema?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka savezna država Kolorado ima čitavu povijest problema s oružanim nasiljem, no jedan srednjoškolac bi taj problem mogao uvelike rješiti.

Srednjoškolac Kai Kloepfer (17) iz Bouldera u Koloradu, osmislio je biometričku identifikaciju vlasnika pištolja i drugog vatrenog oružja, zbog koje je osvojio 50.000 dolara na natjecanju Smart Tech for Firearms Challenge. Kloepfer je napravio prototip smart pištolja u tu svrhu.

Njegov pištolj radi tako da izrađuje profil vlasnika putem njegovog otiska prsta te mu na taj način omogućuje da jedini koristi to oružje. Dakle, pištolj će se otključati samo za vlasnika čiji je otisak pri prvoj uporabi pohranjen u njegovu memoriju.

U Coloradu se nakon masakra građani žele masovno naoružati!

Zanimljivo je i da su svi osobni podaci vlasnika pohranjeni isključivo u pištolju, što je potencijalno korisno i za vojnu uporabu, prenosi Techcrunch.

Koepfler je na ideju o pametnom pištolju došao prije dvije godine u vrijeme kad se dogodio pokolj u Aurori, u kojem je James Eagan Holmes upao na projekciju filma o Batmanu naoružan do zuba i u vojnoj taktičkoj opremi te otvorio vatru na gledatelje. Ubio je 12 i ranio čak 70 osoba.

Koepfleru su u početku roditelji pomogli s financijama, a njegov prototip je na kraju koštao ukupno 3.000 dolara. Riječ je o plastičnom modelu koji nije do kraja sklopljen, ali sustav identifikacije i zaključavanja besprijekorno radi.

Dio novca od nagrade već je utrošen u nabavku 3D printera za proizvodnju dijelova tog pištolja. Koepfler ostatak novca planira investirati u skener otisaka prstiju u svojoj srednjoj školi.

'Svakih 30 minuta u SAD-u jedno dijete pogine od pištolja. želim da moj pištolj pomogne u smanjenju nesretnih slučajeva, ozljeda i tragedija', rekao je taj 17-godišnji genijalac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene