Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde paleontolozi

Senzacionalno otkriće: SVI dinosauri su imali perje?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobro očuvan fosil megalosaura Sciurumimus albersdoerferi star 150 milijuna godina ponovno je pokolebao dosadašnja uvjerenja o tome kako su dinosauri zaista izgledali.

Ova novootkrivena vrsta pokazuje da su preci svih dinosaura bili pokriveni perjem, a to je jak pokazatelj da je perje bilo zajedničko obilježje svih dinosaura koji su slijedili, uključujući i velike grabežljivce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Paleontolozi pronašli ostatke Veliko otkriće argentinskih znanstvenika: "Riječ je o potpuno novoj vrsti, živjela je na području gdje je ne biste očekivali" Ihtiosaur (Ilustracija: Nobumichi Tamura) Dugačak čak 26 metara Pronađena čeljust prapovijesnog "morskog čudovišta": Bio je možda najveće biće koje je ikad živjelo na Zemlji

>> Zbog ovog dinosaura ponovno će se pisati povijest o prapovijesti!

Paleontolozi su i ranije otkrili fosile teropoda (grupa dvonožnih dinosaura) s perjem, no radilo se samo o vrstama usko povezanih s pticama, uključujući i Tyrannosaurusa Rexa. Ono što vrstu Sciurumimus albersdoerferi čini posebno zanimljivom jest da njegovo porijeklo 'leži duboko unutar evolucijskog stabla dinosaura', daleko od stvorenja koja se nalaze na 'grani koja će se otkinuti' i koja će s vremenom postati ptice. 

Analize izvrsno očuvanog fosila napravili su Mark Norell, šef paleontološkog odjela američkog Prirodoslovnog muzeja te znanstvenici iz bavarske nacionalne zbirke za paleontologiju i geologiju i Sveučilišta Ludwig Maximilians u Muenchenu.

Sam fosil je od bebe Sciurumimusa, a pronađen je u vapnencu na sjeveru Bavarske. Detaljan uzorak pokazuje vlaknasto perje što ukazuje na to da je cijelo tijelo bilo prekriveno perjem.

Odrasli megalosauri rasli su do veličine od 6 metara i često su težili više od tone. Paleontolozi spekuliraju da su bebe Sciurumimusa lovile kukce i drugi mali plijen svojim šiljatim zubima na vrhu čeljusti.

Palaeontolog Paul Barrett iz londonskog Prirodoslovnog muzeja smatra da su strukture pronađene na Sciurumimusu najvjerojatnije protoperje. Iako su potrebna dodatna geokemijska istraživanja kako bi se proučila obilježja i detalji, Barrett kaže da su fosilizirani snopići vrlo slični paperju koje je vidio na drugim dinosaurima. No, ističe kako je prisutnost tih vlakana na svim dinosaurima 'samo nagađanje'. Pernate strukture mogu biti zajednička značajka dinosaura, no također je, kaže Barrett, moguće i da su evoluirali više puta. 'Trebamo više primjera. I za teropode, a posebice ostale velike grupe dinosaura prije nego možemo zasista nagađati da su ove značajke karakteristike dinosaura u cjelini', kazao je Barrett.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene