Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažirali godine kako bi namamili žrtve

Seksualni predatori iskoristili društvenu mrežu za tinejdžere!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica muškaraca lažirali su godine na jednoj društvenoj mreži i mobilnoj lokacijskoj aplikaciji kako bi se približili žrtvama.

Dobro su nam poznate opasnosti do kojih može doći upoznavanjem ljudi na mreži – anonimnost omogućuje seksualnim predatorima da se putem interneta i društvenih mreža lažno predstavljaju i na taj način zavode i iskorištavaju osobe koje misle da pričaju sa svojim vršnjacima.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Tri takva slučaja u samo dva tjedna zabilježena su nedavno na mobilnoj lokacijskoj aplikaciji i društvenoj mreži Skout, odnosno njenom servisu za maloljetne korisnike na kojem su se trojica muškaraca lažno predstavljali kao tinejdžeri kako bi se upoznali s maloljetnicima i maloljetnicima.

Tako je, kako prenosi New York Times, 24-godišnjak iz Kalifornije optužen da je silovao 12-godišnju djevojčicu, 37-godišnjak je optužen za silovanje 15-godišnjakinje, dok je u Waukeshi 21-godišnjak optužen za seksualni napad na 13-godišnjeg dječaka, a svim je ovim slučajevima zajedničko da su se napadači i žrtve upoznali upravo putem Skouta te da su napadači lažirali svoje godine kako bi namamili svoje žrtve.

Ono što je posebno opasno kod Skouta jest da je riječ o lokacijskoj društvenoj mreži pa se njeni korisnici mogu lakše upoznavati jer se nalaze na istom području (treba napomenuti da ova aplikacija ne otkriva točnu lokaciju korisnika nego približnu, no kada oni stupe u kontakt jednostavno se mogu dogovoriti gdje će se naći) tako da napadači mogu lakše locirati svoje žrtve.

Nakon ovih događanja Skout je privremeno suspendirao servis namijenjen tinejdžerima te su objavili da će ga ponovno aktivirati nakon što povećaju sigurnosne mjere kako bi zaštitili svoje korisnike. Izvršni predsjednik ove kompanije Christian Wiklund rekao je kako nekolicina korisnika ove mreže nije poštovala pravila korištenja (tj. lažirali su svoje godine) te se ispričao svim korisnicima kojima ova mreža privremeno neće biti dostupna.

Tijekom tog perioda ekipa iz Skouta pregledavat će mrežu tražeći profile čiji su se korisnici 'čudno i sumnjivo' ponašali, a za koga smatraju da ne poštuje pravila korištenja, zabranit će korištenje ove aplikacije s telefona koji koriste i zabranit će povezivanje njihovog profila na Facebooku s aplikacijom.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene