Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrijte o čemu se radi

Scenarij katastrofe svemirskih razmjera s Božjom česticom ipak - postoji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prostor i vrijeme mogli bi naglo kolabirati i mi to ne bismo mogli predvidjeti, tvrdi čuveni fizičar Stephev Hawking.

Hawking pod time misli na Veliki hadronski sudarač CERN-a s energijama potrebnim za proizvodnju Higgsovog bozona. Ako znanstvenici daju preveliku količinu energije u reproduciranje Higgsovog bozona, svemir bi mogao prestati postojati, tvrdi čuveni fizičar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na primjeru svima poznate igre Želite shvatiti Higgsov bozon? POGLEDAJTE naše objašnjenje! Slika nije dostupna CERN objavio otkriće 'Božje čestice'? Znanost je danas otvorila put u najskrivenije kutke svemira...

Ipak ta je katastrofa malo vjerojatna jer znanstvenici nemaju dovoljno velik i jak sudarač čestica za to. Naime, da bi se proizvela "katastrofalna odgoda vakuuma", znanstvenici bi Higgsov bozon staviti pod ekstremni energatski pritisak, reda veličine 100 miliardi gigaelektron volti (GeV).

Hawking opet provocira: Crne rupe ne postoje!

Higgsov bozon, objašnjava Hawking, tada bi postao megastabilan te bi posljedica toga bila nastajanje mjehura čistog vakuuma, koji bi se širio brzinom svjetlosti.

"To bi se moglo dogoditi bilo kad i mi to ne bismo uopće mogli predvidjeti", rekao je Hawking, a prenosi Daily Mail.

Ali kao što je ranije navedeno, šanse da se to dogodi u bliskoj budućnosti su nemoguće.

"Sudarač čestica koji može doseći 100 milijardi GeV-a bio bi veći od Zemlje i teško da bi ga se financiralo u postojećoj ekonomskoj klimi", zaključio je Hawking.

Podsjetimo, znanstvenici CERN_a su pomoći LHC-a 2012. godine napokon pronašli Higgsov bozon ili takozvanu Božju česticu, čije je postojanje još 60-ih godina 20. stoljeća predvidio fizičar Peter Higgs, koji je dobio i Nobelovu nagradu za fiziku nakon otkrića te tajanstvene čestice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene