Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik napredak

Revolucija u upravljanju automobilima stiže već za dvije godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Motors razvija tehnologiju koja će u nekim situacijama sama upravljati automobilima tako da vozač neće stiskati papučicu gasa niti imati ruke na volanu.

Google i neke automobilske kompanije dugo vremena rade na razvoju automobila kojima će u potpunosti upravljati računala, a iako je do sada postignut velik napredak s ovom tehnologijom, automobile bez vozača na cestama ne trebamo očekivati barem još desetak godina. No, iz General Motorsa najavili su kako već za dvije godine stižu velike promjene u načinu upravljanja njihovih automobila koje će vozačima omogućiti da u određenim situacijama maknu nogu s papučice gasa i ruke s volana i puste da automobil sam vozi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INSIDER OPEL je sada i službeno francuski! Slika nije dostupna O moj Bože! VIDEO i FOTO Predstavili automobil s 'onog' svijeta

Također, GM razvija i VTV (vehicle-to-vehicle) tehnologiju putem koje će automobili međusobno komunicirati i upozoravati vozače na prometne nesreće ili gužve kako bi oni mogli na vrijeme promijeniti planiranu rutu i izbjeći probleme u prometu.

Je li ovo budućnost? Automobil nema volan, gas niti kočnicu!

Ovakvu revoluciju u vožnji automobilima na jučerašnjoj konferenciji za novinare GM-a predstavila je direktorica Mary Barra koja je rekla da će njihova tehnologija u budućnosti pomoći u sprječavanju prometnih nesreća i smanjenju prometnih gužvi te je uvjerena da će vozači prihvatiti ove novitete u vožnji jer su oni 'odgovor na svakodnevne probleme koje ljudi žele riješiti'. Vozači će moći prepustiti automobilima vožnju na autocestama pri maksimalnoj brzini do 110 km/h na kojima će oni sami upravljati, ubrzavati i kočiti te u prometnim gužvama u kojima će se automobili sami kretati i zaustavljati u kolonama.

General Motors 'Super Cruise' opciju za autonomno upravljanje automobila možemo očekivati u nekim modelima Cadillaca (na Bloombergu napominju kako još nije poznato ime konkretnog modela niti koliko bi automobili s takvom ugrađenom tehnologijom mogli koštati) već za dvije godine, ali Barra naglašava da će, i kada vozači prepuste upravljanje samom automobilu, oni i dalje morati biti na oprezu i uvijek spremni preuzeti kontrolu nad automobilom te će, naravno, oni i dalje snositi odgovornost za eventualne prometne nesreće.

Također, i ona vjeruje da razvoj potpuno autonomnog vozila, odnosno automobila koji će ljude moći sam voziti bez ikakve potrebe za vozačem, ne treba očekivati prije sljedećeg desetljeća.  

Više informacija pročitajte na portalu Zimo. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene