Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjetna inteligencija

Računala budućnosti pokretat će softver koji će 'razmišljati kao i ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija Vicarious razvija softver za računala koja bi mogla razmišljati i učiti jednako kao i ljudi

U nedavnom investicijskom ciklusu kompanija Vicarious prikupila je 40 milijuna dolara, a brojni su mediji primijetili kako su neki od investitora u ovu kompaniju izvršni direktor i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, šef Tesle Elon Musk te Ashton Kutcher. Novinari The Wall Street Journala Vicarious su nazvali 'tajnovitom kompanijom koja se bavi razvojem umjetne inteligencije' čiji su ciljevi iznimno ambiciozni – žele napraviti softver i računala koja će razmišljati kao i ljudi.

Pročitajte i ovo HGK - AI2FUTURE poziv HGK POZIVA AI2FUTURE 2020 - vodeća konferencija o umjetnoj inteligenciji Slika nije dostupna Najbogatiji čovjek na svijetu Ponovio svoje upozorenje: ''Svijet treba dobro razmisliti''

Hoće li Google naše mozgove učiniti nevažnima?

Naime, oni žele razviti tehnologiju koja će oponašati dio mozga koji upravlja tijelima, razumije jezike i obavlja matematičke operacije, a kada se takva tehnologija prebaci u računalni kod, dobit ćemo 'računalo koje će moći razmišljati kao osoba, samo što neće jesti i spavati'. Iako bi do razvoja takvog koda i takvih računalo moglo proći još puno vremena, kompanije poput Googlea, Yahooa i Facebooka već bi danas mogle imati velike koristi od umjetne inteligencije.

Tako bi Facebook zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (koju već koristi u tehnologiji za prepoznavanje lica), mogao pretvoriti veliku količinu informacija koje su na njegovoj mreži podijelile stotine milijuna korisnika u jednu veliku bazu znanju. Korisnici bi mogli postaviti Facebooku pitanje, a on bi odmah dao odgovor na temelju informacija koje su korisnici podijelili na ovoj mreži.

Jedan od osnivača ove kompanije Scott Phoenix želi da umjetna inteligencija u budućnosti razumije ne samo oblike i objekte, već i teksture povezane s tim objektima. Npr. računalo može shvaćati što znače riječi 'stolica' i 'led', a on želi da računala u budućnosti shvate i zahtjeve poput 'pokaži mi stolicu napravljenu od leda'.

Umjetna inteligencija: Računala uče od nas...

Phoenix se nada da će s vremenom računala toliko napredovati da će moći liječiti bolesti i stvarati jeftinu i obnovljivu energiju, ali i obavljati većinu poslova koje danas rade ljudi. Zanimljivo, nedavno je nešto slično spominjao i Bill Gates koji je upozorio kako ljudi uopće nisu spremni na velike promjene koje dolaze, a te promjene odnose se upravo na činjenicu da će u budućnosti roboti, računala i softver raditi veliki broj stvari koje danas rade ljudi, što bi itekako moglo utjecati na povećanje nezaposlenosti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene