Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S dvojicom kolega

Prva Kineskinja lansirana u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u subotu lansirala letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou IX., što će biti prvo spajanje kineske letjelice s ljudskom posadom sa svemirskim modulom koji kruži oko Zemlje i prvi put je među astronautima i jedna žena.

Liu Yang, vojna pilotkinja Narodne oslobodilačke vojske kojoj su 33 godine u posadi je zajedno s dvojicom kolega - Jing Haipengom kojemu je ovo treći let u svemir, i Liu Wangom, u modulu kojeg će nositi raketa Dugi marš.

Ova četvrta kineska letjelica s posadom lansirana je u 18.37 sati (12.37 sati po srednjoeuropskom vremenu) s lansirne rampe Jiuquana, u pustinji Gobiju, na sjeverozapadu Kine.

Kritični trenutak u ovoj desetodnevnoj misiji bit će spajanje letjelice sa svemirskim modulom Tiangong-1, prvim modulom kineske svemirske stanice lansiranim u rujnu 2011. Ovo je prvi put da će astronauti izvesti spajanje ručnim upravljanjem, pošto se Shenzhou VIII. lansiran u listopadu 2011. bez posade spojio s modulom automatski, sa Zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završen projekt Kineski svemirski brod vratio se na Zemlju Slika nije dostupna Pogledajte Ovo je prava SVEMIRSKA zafrkancija!

>> Kina prvi puta u svemir šalje ženu

Ovime će Kina postati treća zemlja, nakon Sjedinjenih Država i nekadašnjeg SSSR-a, koja vlastitom tehnologijom šalje jednu astronautkinju u svemir.

Zadaća kineskog svemirskog programa je da zemlja za desetak godina ima svemirsku stanicu u kojoj posada može živjeti više mjeseci, poput nekadašnje ruske stanice Mir i Međunarodne svemirske stanice (ISS). (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene