Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teorija postala stvarnost

Proizveden prvi sintetički kromosom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni tim znanstvenika je nakon sedam godina rada uspio proizvesti sintetički kromosom pivskog kvasca.Ubuduće će biti moguće razviti sintetičke vrste kvasca sposobne za proizvodnju rijetkih lijekova ili cjepiva, poput onog za hepatitis B.

Dosad su znanstvenici proizveli samo kromosome bakterija i virusa DNK, čija je gradnja daleko jednostavnija. Sad su uspjeli proizvesti puno kompliciraniji genom i povezati 273.871 bazni par DNK pivskog kvasca, što je nešto manje od prirodnog ekvivalenta, koji sadrži 316.667 bazni par DNK.

Pročitajte i ovo Učenici u školskim klupama IZ REVOLTA Zagrebačka nastavnica svim učenicima, njih oko 200, zaključila - petice: "Ne možemo reći da odobravamo, ali..." Slika nije dostupna NAKON MNOGIH NAGAĐANJA Otkriveno zašto su Putin i Macron sjedili za stolom dugim četiri metra: ''Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a"

Znanstvenici su modificirali genetsku bazu ovog kromosoma, odstranivši iz njega sve one djelove koji nisu nužni za reprodukciju i rast kromosoma. "Zahvaljujući našem istraživanju, sintetička biologija je iz teorije prešla u realnost", izjavio je Jeff Boeke, direktor Instituta genetskih sustava pri medicinskom centru Lengon Sveučilišta u NNew Yorku i voditelj projekta, čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Science, a prenosi popsci.com.

Geni utječu na seksualnu orijentaciju muškaraca

Znatno modificirani eukariotski kromosom presađen je u žive stanice pivskog kvasca, koje su se ponašale sasvim normalno, iako su posjedovale nova svojstva, koja ne postoje u prirodnom kvascu, istaknuo je tim znanstvenika.

"Modifikacija genoma je čista lutrija, jer neadekvatna promjena može ubiti stanicu", objasnio je profesor Boeke. Na temelju te tehnike, znanstvenici će sad biti u prilici manipulirati genomom kvasca, kako bi mu dali određena svojstva. Ubuduće će biti moguće razviti sintetičke vrste kvasca sposobne za proizvodnju rijetkih ljekova ili cjepiva, poput cjepiva za hepatitis B.

Umjetni kvasac bi se isto tako mogao koristiti za brži razvoj efikasnijih biogoriva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene