Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pravila cyber ratovanja

Ne napadajte bolnice i nuklearne elektrane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju cyber napada sa smrtnim posljedicama i znatnim oštećenjem infrastrukture, države mogu odgovoriti oružanim napadom

Iako do sada službeno nije proglašen niti jedan cyber rat, različiti cyber sukobi traju već godinama – prije nekoliko godina zabilježeni su cyber napadi na iranska nuklearna postrojenja (iza virusa s kojim su pokrenuti napadi najvjerojatnije stoje SAD i Izrael), a nedavno su se pojavile informacije kako kineska vojska stoji iza hakerskih napada na brojne državne institucije i privatne kompanije u SAD-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže tisuće zaposlenika Pentagon zapošljava hakere i priprema se za cyber rat! Slika nije dostupna Na meti 20 najvećih Cyber napad na američke banke, Iran odbacuje povezanost

Najopasnije cyber oružje razvili su Amerikanci i Izraelci i još 2008. napali Iran!

U budućnosti možemo očekivati nove sukobe koji će se, umjesto oružjem, voditi s računalima, a kao i u klasičnim ratovima, i u cyber napadima sukobljene strane trebat će poštovati određena pravila te će im neki ciljevi biti zabranjeni.

Prema priručniku za cyber ratovanje kojeg je naručio NATO i kojeg su sastavili pravni stručnjaci u suradnji s američkom cyber komadom i Međunarodnim odborom Crvenog križa, u cyber napadima zabranjeno je napadati civilne ciljeve poput bolnica, brana i nuklearnih elektrana. Osim pravila o ciljevima napada, u ovom se priručniku navodi da, u slučaju hakerskih napada sa smrtnim posljedicama i znatnim oštećenjem infrastrukture, države na takve cyber napade imati pravo odgovoriti oružanim napadom, što znači da bi u budućnosti hakiranja mogla dovesti do pravih ratova.

Također, dodaje se da bi u takvim ratovima haktivisti, odnosno civili koji sudjeluju u hakerskim napadima, mogu biti legitimne mete vojnih napada iako je riječ o civilima.

Rat špijunima i hakerima: Amerikanci će odgovoriti na cyber napade Kineza?

U The Guardianu kažu da je NATO na ovom priručniku radio tri godine, a predstavljen je u njihovom centru za suradnju i zaštitu od cyber napada u Talinu koji je osnovan 2008. godine nakon serije ruskih cyber napada na Estoniju s kojim su srušene brojne internetske stranice i oštećena je infrastruktura u toj zemlji.

Treba napomenuti da ovo nije službeni dokument NATO-a, već samo priručnik sa savjetima o ponašanju u cyber ratovima te ne postoji zakonska obveza pridržavanja pravila iz ovog priručnika.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene