Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjera poreza

Porezna uprava građane će provjeravati i na Facebooku i Twitteru?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka porezna uprava prilikom provjere sumnjivih poreznih obveznika provjeravat će sve javno dostupne podatke o njima pa postoji mogućnost provjere objava na Facebooku i Twitteru.

Korisnici društvenih mreža u SAD-u trebali bi pripaziti o stvarima koje objavljuju na društvenim mrežama jer, u slučaju da prijave mali porez, a na Facebooku i Twitteru hvale se sa skupim putovanjima, odnosno dizajnerskom odjećom i drugim luksuznim stvarim te će informacije biti jako zanimljive njihovoj poreznoj upravi (IRS).

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Rekordan broj Ne uzimate račun u trgovini? Evo što propuštate

'Na društvenim mrežama nemojte objavljivati stvari koje ne želite da vide druge osobe, pogotovo ne porezna uprava', savjetovao je knjigovođa Kevin McQuillian upozorivši na situacije u kojoj osoba npr. može otići na privatno putovanje i na Facebooku i Twitteru objavljivati fotografije kako uživa na nekom otoku, a takvo putovanje poreznoj može prikazati kao poslovni put i odbiti troškove.

Prijeti mu pet godina zatvora zbog komentara na Facebooku!

Na Digital Trendsu kažu kako poreznoj upravi mogu biti zanimljive i osobe koje imaju jako mala primanja, a na društvenim mrežama objavljuju fotografije na kojima poziraju sa skupim dizajnerskim torbama ili automobilima.

Iz američkog IRS-a u mailu novinarima napisali kako su informacije da se porezni obveznici provjeravaju samo na temelju informacija s društvenih mreža netočne, no priznali su da se prilikom provjere poreznih obveznika koji su im sumnjivi te vjeruju da su prikazali manju zaradu i platili manji porez, osim njihovih internih informacija, koriste i svim ostalim javno dostupnim podacima kako bi dobili cjelokupnu sliku o poreznim obveznicima.

Dakle, iz porezne uprave nitko neće reagirati ako na Facebooku i Twitteru naiđu na objave na kojima se neka osoba hvali luksuznim životnim stilom, no ako budu sumnjali da ih je neka osoba pokušala prevariti te da je platila manji porez, oni će provjeravati sve javno dostupne informacije – među inima i objave na Facebooku i Twitteru.

Iako bi pomislili da će oni koji pokušavaju prevariti poreznu skrivati informacije o luksuznom načinu života i neće se hvaliti s putovanjima, skupom odjećom i slično, pokazalo se da se mnogi ne mogu kontrolirati kada je u pitanju hvaljenje putem društvenih mreža pa su neki kriminalci pronađeni i uhićeni upravo zbog objava na internetu.

Lov na utajivače poreza: 'Riječ je i o državljanima gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije'

Npr. početkom godine jedan se Amerikanac na Facebooku pohvalio kako je vozio pijan i udario u parkirani automobili, dok je jedna mlada Amerikanka na YouTubeu pozirala s novčanicama koje je ranije ukrala iz banke te su oni uhićeni upravo na temelju ovih objava i njihova hvaljenja na internetu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene