Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog loših radnih uvjeta?

Pokrenuta istraga: Od čega umiru radnici u tvornicama iPhoena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih nekoliko mjeseci umrlo je pet zaposlenika Pegatrona koji su radili u tvornicama u kojima se proizvode Appleovi telefoni

Posljednjih godina puno se govori o iznimno lošim radnim uvjetima koji vladaju u kineskim tvornicama u kojima se proizvode i sastavljaju pametni telefoni i računala za brojne velike tehnološke kompanije. Najpoznatiji proizvođač komponenata za telefone i računala Foxconn zbog velikog broja samoubojstava izmučenih radnika koji nisu mogli izdržati pritisak rada u njihovim tvornicama na prozore je postavio šipke, a ispod njih mrežu kako bi spriječili nova samoubojstva.

Pročitajte i ovo Josip Medved, zapovjednik Mobilne jedinice prometne policije Kontrola kamiona i autobusa Kazne su visoke, ali mnogi vozači ne drže se strogih pravila: "U pravilu svi imaju isti izgovor" Ilustracija Istraživanje Svaki peti radnik osjeća se diskriminiranim: Što rade poslodavci?

Iz tvornice priznali: iPhone su sastavljala i 14-godišnja djeca!

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci pojavili su se novi problemi za zaposlenike u kineskoj tvornici kompanije Pegatron koja proizvodi dijelove za Appleove telefone i tablete te je, prema informacijama koje su objavljene na CNN-u, najmanje pet osoba preminulo, uključujući i jednog 15-godišnjaka koji je prije dva mjeseca umro od teške upale pluća, a radio je na proizvodnoj liniji za iPhone 5C.

Iz China Labor Watcha (CLW) upozoravaju kako prema kineskim zakonima kompanije ne smiju zapošljavati osobe mlađe od 16 godina, no ovaj je mladić imao dokumente dvadesetogodišnjaka. Također, iako je Shi (po zakonu) trebao raditi 60 sati tjedno, njegovi roditelji tvrde da je radio i do 12 sati dnevno i između 75 i 80 sati tjedno. Iz Pegatrona nisu htjeli potvrditi točan broj radnika koji je preminuo tijekom posljednjih mjeseci, a Apple je poslao inspekciju i pokrenuo istragu koja do sada 'nije utvrdila povezanost između radnih uvjeta u Pegatronu i smrti radnika'.

FOTO Ovako izgleda POTPUNO kršenje radničkih prava

No, iz CLW-a upozoravaju kako, s obzirom na naglu smrt pet osoba koje su imali slične uzroke smrti, vjeruju da postoji povezanost između ovih tragedija i radnih uvjeta u tvornicama. Iz ove su organizacije više puta upozoravali na situaciju u Pegatronu – loše zdravstvene i sigurnosne uvjete, zagađenje, prekoračenje radnog vremena te maloljetne zaposlenike.

Do sada je na najvećem udaru grupa za zaštitu prava radnika bio Foxconn te je njihov pritisak ipak rezultirao većom brigom za prava radnika pa su tijekom posljednjih 18 mjeseci radni uvjeti u tvornicama Foxconna popravljeni, iako problemi i dalje postoje i ponajviše su vezani uz veliki broj prekovremenih radnih sati. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene